Букмейкърската компания "Палмс бет" подава ръка на "Левски" в безпаричието - двете страни започват разговори за генерално спонсорство на ориентираната към хазартния бизнес фирма. Досега "Палмс бет" бе само рекламен партньор на "сините".

Това обяви първо Лъчезар Петров, изпълнителен директор на компанията в официално изявление. След това го потвърди и Наско Сираков в интервю за "Дарик радио", което продължи над един час.

Сираков говори в оптимистичен тон - "Левски" ще започне и завърши първенството. В понеделник клубът ще подпише нови договори със свои кадри като братята Борислав и Радослав Цоневи и Андриян Краев. Финансовото положение е тежко, но по-добро в сравнение с миналата година. Фалитът е много далеч като възможен изход - не само заради "Палмс бет".

Босът призна, че предложил акции, но на тази етап няма вариант букмейкърът да влезе на "Герена" и в такова качество, рече пък Лъчезар Петков.

Мажоритарният собственик прогнозира оптимистично, че "Левски" може да се оправи за 3 или 6 месеца. В най-лошия случай - за една година. Все още имало вариант Станимир Стоилов да е старши треньор - това може да се осъществи, ако "Левски" е стабилен финансово. На този етап Живко Миланов остава наставник, започват разговори за селекция.

Преговорите с Джоузеф Диксън продължили шест месеца. Провалили са се, тъй като англичанинът започнал за общува с клуба чрез медиите. Въпреки всичко Сираков симпатизира на кандидата за купувач, съжалява донякъде, че сделката пропаднала, тъй като това бил начинът "Левски" да тръгне по друг път.

Един от Четвъртите в света отрече "Левски" да води разговори със "Софийска вода" за спонсорство или продажба на акции.

За новия спонсор

"Първо, едно огромно благодаря на "Палмс бет", защото те бяха първите, които протегнаха ръка на "Левски" в трудния момент. Сега пристъпваме към разширяване на отношенията ни. Огромно благодаря и на футболистите, на тези които останаха в най-тежкия период, на треньорите в школата, на цялата администрация, шапки долу... Те свикнаха да работят без пари, но това ще се промени скоро. Надявам се, че малко по-малко ще започнем да излизаме от този водовъртеж.

Сътрудничеството ни с Palms Bet ще бъде на доста нива, не само финансово, но ще бъде изгодно за клуба. На този етап не може да се говори за цифри и това ще е некоректно. 700 000 на месец? Милион? Не е сериозно това. Аз съм им го предложил на "Палмс бет" да вземат акции, но сега зависи от тях. Питайте ги.

Само ще кажа - "Левски" стартира всеки месец с минус 143 хиляди лева по старото споразuмeние към НАП и ако се плащат регулярно заплати, още 100 хиляди лева. Оттам нататък стадионът и терените към него, общежитието, администрацията и школата също искат финансиране."

За феновете

"Няма как постоянно да ги призоваваме да правят дарения. А и с тази пандемия в световен мащаб положението е тежко. Аз лично виждам нещата така, че щом привъженицците искат да помагат, трябва да има реципрочност - да си купуват членски и абонаментни карти, артикули. Бих отворил една дарителска сметка, когато клубът си стъпи на краката, за козирка за стадиона, например. Аз знам, че имаме върнати членски карти, защото един човек ни писа, че няма средства. Не бих ги призовал да си купуват абонаментни карти, членски карти и артикули, ако нямат пари.

Още миналата година ясно казах, че привържениците са работили с клуба на базата на договори, които са били подписани. И са изпълнявали тези договори. Откакто аз съм в клуба, никога не е излизало обвинение, че привържениците са го източвали.

Нашите фенове много трудно се обезверяват. Любовта към "Левски" е съвсем различна от любовта на феновете на другите към собствените им отбори. Истории като с тази Джоузеф Диксън не може да ги разколебае.”

За Николай Михайлов

"Много бързо се забравят някои неща. Той ми е израснал в ръцете. Точно преди 17 години аз и Мъри Стоилов решихме да вземем Ники Михайлов преди да навърши 16 години. На следващата година, когато продадохме Митко Иванков, а Георги Петков беше контузен и цяла България ни беше на главата, че трябва да вземем вратар, ние казахме, че имаме Ники Михайлов и той се справи добре". 

"Миналата година Ники Михайлов беше на футболните гробища, той не беше броен за жив от миналото треньорско ръководстов и беше 127 килограма. Пази цяла есен. Най-малките килограми, до които достигна бяха 107 или 108. Декември беше предупреден и от мен и от Славиша, че ще вземем вратар, но трябва да свали под 100 килограма, за да се борят наравни начела. Безспорно Ники Михайлов е най-добрият вратар в България в момента.

Не може след мача с ЦСКА на другия ден да си 115 килограма. За какъв конфликт може да се говори с Боби Михайлов, аз ви казвам как стоят нещата. Най-малкото да беше показал желанието, което има Валери Божинов да се бори, да се върне в някакво нормално физическо състояние, той нямаше да има проблем и сега щеше да е вратар на "Левски". А колкото до Валери Божинов, той ми е любимец на мен, добро момче е, с голямо сърце. Но мисля, че може да бъде полезен на отбора вече в друга роля."

За Джоузеф Диксън

"Афера е силна дума. Аз 6 месеца водя разговори с него и когато бяхме на финала, не приемам, след като сме изпратили договор с цифри, които са обсъждани с него, да започнем да си говорим през медиите. Това е несериозно, не се прави така. Единственото, което съм искал, е "Левски" да е максимално защитен. В медиите можеше да се коментира, когато всичко е завършено.

Това е негово право да говори, но аз го приемам като извиване на ръцете и реших да прекъсна преговорите с него. Стремял съм се и на моите адвокати им казах, и на него го казах, че единственото, което искаме, е "Левски" да е максимално защитен. Нямахме финансови спорове. Бе заложено в договора, че ако не изпълнява инвестиционния план през първата година, да го съдим като физическо лице. 

На мен ми беше симпатичен Джоузеф и не мога да го нарека измамник в никакъв случай. За мен на този етап случаят е приключен. Ако промени мениенето си, може да ми звънне. Казах на Благо Георгиев да му каже, че с тези палми (на визуализацията за стадиона и мола, бел. ред.) и с "Палмс бет" ще станем като Африка. Сигурно избързах, но истината е, че при преговорите с него, това беше бъдещето на клуба да влезе в съвсем друга орбита и да се изстреля на съвсем друго ниво. 

Да, заради него исках концесия на стадиона. Ние сме направили оценка по международен стандарт, оценка на материалните активи. Това е валидно пред всяка финансова институция по целия свят. Като документация и запознаване с цялостното състояние на клуба, всичко му беше представено коректно и честно на Диксън".

За здравословното си състояние, някои приятели, спекулации и политиката

"Не спя. И съм човек, който много се притеснява и изживява нещата дълбоко. Което започна да се отразява на здравословното ми състояние. Да, понякога съжалявам, че се нагърбих миналата година - именно заради това. 

В нито един момент не съм имал и усещал политически натиск. Лъжи от политици е имало, но аз го приемам за най-нормалното нещо в тази държава.

Най-страшното е, че много лъжи тръгват от левскари. Двама от най-богатите българи - Вальо Златев и Миро Печев, искали да вземат "Левски", но заради Сираков не идвали. И двамата са сред семейните ми приятели. Акциите винаги са били и ще бъдат на “Георги Аспарухов”. Който иска да тегли тази каруца - да заповяда. Но за такива лъжи и интриги…

Сираков и Тити били на заплата в "Левски"? Нито Тити, нито аз сме взели една стотинка. В казино не съм влизал повече от 5 години. Апартаментите на дъщерите ми съм ги направил от злато, а те са още на груб строеж..."