За управниците на Унгария социалната роля на пола е равна на физиологията.

Това става ясно от нота, издадена по повод днешната среща на постоянните представители на страните членки на ЕС в Брюксел, пише „Политико“. Документът е по повод военната мисия на ЕС в Мозамбик, за която се очаква посланиците да постигнат съгласие.

Журналисти от изданието успели да видят нотата. Тя е на английски език и гласи следното:

„Равноправието между жените и мъжете е провъзгласено в Договорите на ЕС като основно право. Унгария гарантира равноправието между жените и мъжете в рамките на унгарското национално законодателство в съответствие с правно обвързващите механизми за защита на човешките права и в рамките на основните ценности и принципи на ЕС. По тези причини Унгария интерпретира понятието gender в текста като отнасящо се за sex в съответствие с член 10 и член 19, параграф 1 на Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), както и член 21 от Хартата на основните права на ЕС.“

Тези членове забраняват дискриминацията въз основа на редица признаци, сред които и полът.

И gender, и sex на английски език означават „пол“. Първото понятие обаче се употребява като социална роля, а второто – като физиология.

От миналата седмица правителството на Виктор Орбан е за пореден път на нож срещу ЕС. Причина е одобрен от властите в Будапеща закон, забраняващ книги, филми и друго съдържание, насочено към деца и тийнейджъри, в които се дискутират ЛГБТ хора, различната сексуална ориентация или промяната на пола.

Законът се превърна в една от основните теми на Европейския съвет в Брюксел на 24 и 25 юни. Редица лидери на страни членки заклеймиха Орбан. А еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс предупреди, че ЕС е готов да прибегне до съд, ако Будапеща приложи закона.

Днес това потвърди и еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова. Тя изрази очакване законът, който не е влязъл в сила, да бъде оттеглен.

Рейндерс допълни, че днес изтича срокът за отговор от унгарсткото правителство, даден от Европейската комисия.

„Убедени сме, че законът е дискриминационен и ограничава свободата на изразяване“, каза Йоурова.

Но допълни, че не може да се очаква той да доведе до спиране на плащанията към Унгария от бюджета на ЕС.