Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Външните министри на 14 държави-членки на ЕС подписаха декларация срещу новия закон в Унгария, който забранява забранява книги, филми и друго съдържание, насочено към деца и тийнейджъри, в които се дискутират ЛГБТ хора, различната сексуална ориентация или промяната на пола. 

Под документа са се подписали Франция, Белгия, Люксембург, Нидерландия, Ирландия, Дания, Финландия, Испания, Швеция, Италия, Литва, Латвия и Естония. Но не и България. В него новият закон се определя като "груба дискриминация" на базата на сексуална ориентация и полова идентичност - нещо забранено от Европейската харта за правата на човека.

Декларацията призовава и Европейската комисия да ползва правомощията си за спазване на европейското право. Това може да доведе до иск срещу Унгария в европейския съд.

Документът е съставен от Белгия, Холандия и Люксембург, първоначално 12 държави се подписаха в него, после се присъединиха още две, което е индикация, че може да се увеличат.

Още при приемането на унгарския закон председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че започва проверка дали той отговаря на законодателството на ЕС.

Фон дер Лайен: Срам

„Този унгарски законопроект е срам“, се казва в специално изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя инструктирала ресорните еврокомисари да изпратят писмо, в което да изразят правните опасения на ЕК, преди законът да влезе в сила.

„Този закон очевидно дискриминира хората въз основа на тяхната сексуална ориентация. Той противоречи на основните ценности на ЕС - човешкото достойнство, равенството и спазването правата на човека. Няма да правим компромиси с тези принципи“, продължава Фон дер Лайен.

Катто е казвала и преди, тя вярва в ЕС, в който всеки може да бъде себе си и да обича, когото иска.

„Вярвам в една Европа, която приветства многообразието. Ще използвам всички правомощия на Европейската комисия, за да гарантирам, че правата на всички граждани на ЕС са гарантирани, независимо кои са и къде живеят в ЕС“, завършва изявлението.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.