Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След като в сряда Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали" по жалба на старото - начело със Стоян Беличев, същото упражнение се е случило и в петък. МРРБ в лицето на Виолета Комитова - принципалът на държавното дружество, изпълняващо държавни проекти за над 4 млрд. лв., харчейки непрозрачно - и според доклад на Сметната палата, е поискало повторно смяна на ръководството в петък - 25 юни. В същия ден има ново определение на съда - и ново спиране на регистрацията, показа проверка в Търговския регистър. Отново причината е жалба от Беличев и останалите членове на ръководството на дружеството. 

 
Справка в документите в Търговския регистър показва, че и двете определения са подписани от съдия Мария Вранеску. И двете подлежат на обжабване на горна съдебна инстанция.
 
Друго нейно решение - за спиране на смяната в Търговския регистър и на Надзорния съвет на Българската банка за развитие - предизвика  икономическия министър Кирил Петков да обяви преди ден пред БНТ, че решението не стъпва на закона. От Софийския градски съд пък реагираха остро на изявлението му. 
 
 
Същата съдийка спря неотдавна и рокадата на върха в "Александровска болница".
 
В новото определение по казуса "Автомагистрали", и мотивите за решението са същите като в първото. А и основанията, на които жалбоподателите искат да останат начело на държавната компания. Съдийката смята, че вписването от Агенцията по вписванията трябва да се прекрати, защото не е спазен императивен текст от Закона за публичните предприятия, който изисква за тези длъжности да се проведе конкурс.
 
Така случаят остава висящ, докато спорът не се разреши по същество. Което не е ясно колко време може да отнеме. Сред мотивите на Белинчев да атакува всеки опит да бъде сменен е и това, че по закон "Автомагистрали" следва да е голямо предприятие, а това значи, че Управителният му съвет следва да е от петима, а не от трима членове. Министър Комитова обаче предлага само три нови имена (друг е въпросът, че и в момента дружеството се управлява от трима души, начело с Белинчев - б.р.)

Междувременно е обявен и конкурс за петте ръководни места в дружеството, но провеждането му и обявяването на резултатите ще отнемат към 60 дни. 

 
 

Коментари

Ха-ха-ха-ха!

Една съдийка прави подробен списък на бездарните калинки в служебния кабинет "Зелен чорап". Игнорантите от който кабинет с потни ръчички задушени от злоба искат законът да слугува на техните правни халюцинации. Да, ама друг път.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.