Служебното правителство е взело решение, с което се обезпечава финансов ресурс в размер на 81 157 840 лева на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изпълнение на текущите дейности по строителството на автомагистрала „Хемус“ до края на 2021 г. Това обявиха днес от Министерския съвет, след като вчера "Автомагистрали" ЕАД - държавното дружество, което чрез заобикаляне на Закона за обществените поръчки строи с подизпълнители въпросната магистрала и други инфраструктурни обекти, се оплака, че сметките му са блокирани от министър Виолета Комитова. А това поставяло под съмнение строежите и дейността на дружеството, както твърдяха оттам. 

Днес от правителството твърдят, че доизграждането на деветте участъка на АМ „Хемус“ ще продължи да се изпълнява в предвидените срокове. Средствата за строителството през следващите години обаче няма да бъдат отпускани авансово. Финансирането ще бъде осигурявано чрез тригодишната бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г., става ясно още от съобщението.

Същевременно средства в размер на 490 779 500 лева ще бъдат възстановени от МРРБ в централния бюджет и ще се използват за приоритетни дейности за предотвратяване на последиците от пандемията от COVID-19, гласи днешното решение на правителството, взето неприсъствено.

Днес министър Комитова коментира по този повод, че не е прочела съобщението от Министерския съвет. По думите й става дума за това да се плати дължимото на фирми, които коректно са си вършили работата, но нямат вина за това, че от АПИ са им възлагани дейности на стойност по-висока от предвидения за агенцията Агенция "Пътна инфраструктра" бюджет за 2020 г. Това се е случвало предизборно, смята министърката.

"Идеята е да ползваме едни средства, които в момента не ни трябват за нищо, за да разплатим работата, която са извършили n на брой фирми."

Междувременно продължава драмата с опита на Комитова да смени ръководството на "Автомагистрали". Досега само за седмица една и съща съдийка в Софийския градски съд върна две заявления на министърката до Агенцията по вписванията за вписване в Търговския регистър на нови трима членове на УС на мястото на Стоян Беличев и колегите му - до провеждането на конкурс за петима членове на ръководството на дружеството. Беличев два пъти обжалва, делото подада два пъти при съдия Мария Вранеску - тя се произнася в полза на спиране на вписването. Днес Комитова прави нов опит пред Агенцията по вписванията.    

"Никой няма да изпадне в колапс. Никакво строително няма да спирам, най-скъпото строителство е незавършеното строителство", заяви Комитова в отговор на писмото на "Автомагистрали", където бе ползвана думата "колапс".

По думите й Стоян Беличев иска да продължи да е началник, но сега министърката е разпоредила на банките да не му разрешават да оперира с пари. "За да не поставяме дружеството в колапс - той пише до мен доклади за парите, които му трябват, а аз ги одобрявам", каза Комитова.