В понеделник от регионалното министерство отново внасят документите за регистрация на временното ръководство на "Автомагистрали" в Агенцията по вписванията. Така засега неуспешните опити да бъде отстранен изпълнителният директор на дружеството Стоян Беличев, който непрекъснато обжалва, продължават. 

Това съобщи по БНР в "Неделя 150" регионалната министърка Виолета Комитова.

Вчера стана ясно, че съдът е отказал отново регистрация на временното ръководство, което трябва да действа до провеждането на редовен конкурс на 5 юли. Комитова посочи интересното съвпадение, че и двата досегашни отказа идват от една съдийка - Мария Вранеску. Тя предизвика вчера и гневна реакция на министъра на икономиката Кирил Петков заради отказа регистрация на новото ръководство на Българската банка за развитие. Пак тя стои и в стопирането на новия Съвет на директорите на болница "Александровска".

Комитова припомни и малко предистория в случая със Стоян Беличев като обясни, че тя е искала в "Автомагистрали" да има временно ръководство от трима души, което да действа от 22 юни до 5 юли, когато е предвиден конкурс за избор на петима души, които да влязат в ръководния орган на дружеството. Документите са подадени, но на 22 юни по думите на Комитова съдия Вранеску спира вписването, това се повтаря още един път и в края на седмицата. 

На въпрос тя каза: "Очевидно г-н Беличев е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата".

„Г-н Беличев и съдия Мария Вранеску много се тревожат, че аз искам за 15 дена (от 22 юни до 5 юли - бел. ред.) да сложа временно ръководство.“

"Ако г-н Беличев се разболее, регионалният министър няма ли право да назначи временно ръководство? Към г-н Беличев върви и прокурорско проверка. Него не го притеснява, очевидно е в много добри отношения с г-жа Вранеску, смята се за много безценен", добави Комитова.

След което добави, че виждала четири намеси на съдия Вранеску, но имало и добра новина, добави министърката иронично - "българската съдебна система може да работи и много бързо".

Министърката поясни, че Беличев си е на работа и продължава да получава заплата. А в търговското дружество вече тече проверка и от НАП по повод даваните авансово за строителни материали милиони.

Държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД е платило авансово 84 милиона лева на фирма за доставка на материали за ЛОТ 5 от магистрала „Хемус“, но строителството все още не е започнало, съобщи пред седмицата Комитова. Участъкът е с дължина 20 км - между пътен възел „Александрово“ и пътен възел „Павликени“.  Обяснението на Беличев беше, че така се спестяват пари заради бъдещото поскъпване на материалите.

 
"Когато завърши тяхната проверка (на НАП- бел. ред.), ще разберем дали нещо сме спестили, загубили и т. н. Авансово плащане за пет години напред според мен носи огромен инвестиционен риск - фирмите да фалират, проектът въобще да не се реализира. Това е все едно да си купите мебели за една къща, която ще строите след пет години - колко да са големи, къде ще ги държите, ще се построи ли въобще къщата и т. н.", посочи Комитова.

Предстоят срещи на ръководството на МРРБ с всички фирми, които са взели аванси. Ще работим, за да си завършат работата по договорите, категорична бе Виолета Комитова.

„Фирмите са доста. Една по една те ще дойдат при мен да поговорим. Те трябва да си завършат работата по договорите.“

Държавата отделя много пари за строителство на пътища, а ние всички сме инвеститори в тези пътища, защото се дават пари от бюджета. От друга страна обаче строителните фирми се оплакват, че парите са малко и това се отразява на качеството, отбеляза още министърката.

„И двете страни са прави. Знаете ли защо се получава така? Защото между тези две има една дупка, в която се е наместило едно невидимо явление, наречено корупция. Тя няма партия, няма цвят, няма мирис, тя е невидима, тя е потайна, тя е коварна. Тя се извършва от хора, които имат власт. Те не се страхуват от прокуратура, от съдебна система, затова си позволяват да извършват корупция.“

Някои идеи на Комитова за борба с корупцията в строителството

Министърката обяви още, че знае как може да се случи превантивната борба с корупцията в строителството.  

Няма да раздаваме повече пари за строителство без обществени поръчки като въпросните аванси, посочи тя. По думите ѝ това е изкривило изцяло конкуренцията и строителната среда.

„Назад към пазарната икономика и конкуренцията.“

Занапред обществените поръчки ще бъдат без инженеринг, край на инженеринга, изтъкна Виолета Комитова.  

През инженеринг за един път, на който му трябват 1 милион куб метра насип, ние можем да напишем 3 милиона, поясни тя.

Министър Комитова планира още да въведе граждански контрол за качеството на даден обект в гаранционния срок.

„Не ни трябват контрольори. Ние ще контролираме качеството в гаранционния срок чрез гражданите.“

 

Казусът "Златен век"

Министърката коментира и спряното строителство на "Златен век" и протестите, организирани от "Артекс". ДНСК закова и каза, че валидността на разрешението за строеж категорично е изтекло на 11 януари 2020 г. и това е поводът за бъде спряно строителството, обясни Комитова.

Тя предложи от фирмата да отидат в Столична община да си поискат чисто ново разрешение за строеж за довършване на обекта. Обясни, че намира за странно, че от "Артекс" предпочитат да водят съдебни дела, вместо да поискат новото разрешение, да платят съответната такса и да изчакат около месец. 

"Това е изключително странен въпрос за мен. Защо не отидат в Столична община - плаща се такса и се излиза от агонията", каза Комитова.

При това тя специално подчерта, че въпреки протестите, въпреки разминаванията между нея и "Артекс" е убедена, че това е една от най-добрите фирми, които строят в София. "Това не променя моето мнение, че това е едно много качествено строителство", каза министърката.

"Детската болница" - ще се строи нова сграда

Комитова отново повтори вече известната си позиция по казуса "Детска болница". Тя обясни, че съвсем скоро ще бъде издадена нова виза за проектиране единствено и само на чисто нова сграда с височина 20 метра. 

"Събарянето - това е друга задача в строителния процес", каза тя за скелето на недостроения корпус. За упреците, че като се започва от начало процесът може много да се забави, тя отговори: "Като стояхме на сградата скелет досега какво постигнахме за две години? Нищо. Освен това сградата скелет я няма в този устройствен план. Когато е обявена обществената поръчка се е знаело, че я няма сградата скелет, а само нова сграда", напомни тя.

"Далеч съм от реваншизма"

Тя обяви, че не търси реваншизъм с действията си.

"Далеч съм от реваншизъм, на никого не се сърдя, говорим за ппрозрачност, трябваше да извършим тези проверки...Сменила съм трима човека от АПИ, ако това е реваншизъм...", каза Комитова по темата.