Множество сигнали за злоупотреби тръгват от министерство на културата към българската прокуратура, стана ясно на пресконференция на служебния министър Велислав Минеков днес. Макар да не разчитал много на държавното обвинение.

Става дума за още примери за ремонти вместо реставрации на културни паметници. До момента Минеков съобщи за проблеми с паметника на Васил Левски, на "Лъвов мост" и на Цар Освободител, Яйлата в Каварна. 

На заплахата на бившия кмет на Каварна Цонко Цонев, по чието време е извършен според Минеков "ремонт", а не реставрация на Яйлата, че ще го съди, министърът цитира серия специалисти от цял свят, които остро критикуват извършеното върху историческия паметник.

От Камарата на строителите в България преди дни заявиха, че реставрация на "Цар Освободител" е извършена при "стриктно спазване на закона". Средствата пък са били изразходвани "по волята на дарителя". 

Дарителят е едно от санкционираните по закона "Магнитски" лица, подчерта министърът (Васил Божков, б.р).

"Не се казва какво е финансирано, как е взето решението за финансиране. Човекът е в санкционния списък на САЩ и заподозрян като участник в ОПГ. Нормално ли е в БГ да приемем подобни средства, независимо от добрите намерения? Как ги определяме приетите 1,2 млн. лв., как са придобити тези средства, нормално ли е България да ги приема?", попита той.

Той подчерта и факта, че по всички тези въпроси Националния институт за недвижимо културно наследство е имал становище. Но...

"НИНКН беше дало становище. Липсва стр. 2. Знам, че там е всичко, което бях споменал като критика към това, се намира на тази страница", отбеляза той.

За Кошлуков: До ден днешен не са му проверили присъствието в "Алфа"

Служебният министър коментира и конфликта си с директора на БНТ Емил Кошлуков, като отново обърна внимание на проблеми в биографията му - фактът, че е бил в екипа на партийната телевизия "Алфа" на "Атака", и че е имал и други политически обвързаности - нещо недопустимо по думите му за шеф на обществена медия в Европа.

"И до ден днешен не сме проверили неговото присъствие в "Алфа". Това му присъствие не е регистрирано нито в НОИ или НАП, ако не греша. Как в СЕМ са приели това, без да проверят?", попита Минеков.

И подчерта, че в момента има Съвет за електронни медии, в който 3-ма от четиримата останали членове, след оставката на Ивелина Димитрова заради липса на реакция от СЕМ по темата, са избрани от бившите управляващи в лицето на ГЕРБ.

"Трябва да има промени на ЗРТ, това е една от първите задачи на новия парламент", отбеляза той.

И призна, че културното министерство многократно е плащало на медии, които имат неясна собственост, този проблем продължава, въпреки сравнително новия закон за регистрация (по предложение на Делян Пеевски).

"Не очаквам никакви действия от СЕМ", заяви Минеков.