Сигнали до българската и европейската прокуратура за източване на европейски средства по проекти, свързани с ремонта на Ларгото и галерия „Квадрат 500" ще изпрати служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

"По някакъв начин са изчезнали, или са били усвоени, както се казва, близо 4,5 милиона евро от целия проект за ремонта на Ларгото“, каза служебният министър на културата Велислав Минеков.

Той цитира секретен доклад на ОЛАФ, в който има и препоръки като се споменава да се търси отговорност от трима министри и един кмет. Минеков не даде повече подробности, защото информацията в доклада била класифицирана.

"За доклада ще информира прокуратурата. Имам съмнения какъв ще е резултатът", добави той. 

По думите му "много е обидно за страната ни, че трябва да връщаме тези средства".

Според него има и злоупотреби в средствата за ремонта и създаването на галерия „Квадрат 500“, която бе гордостта на бившия културен министър Вежди Рашидов, с който Минеков има публична вражда от години. Този проект също ще бъде подаден към европрокуратурата за проверка, каза той.

За всичко това Минеков разказа на нарочна пресконференция, на която беше представен доклад от проверка в министерство на културата. 

Той се закани да информира европейската прокурата и за имитационната крепост в местността Яйлата. „Похарчени са 1,6 млн. евро за крепостта от итонг и гипс“, каза Минеков. Той определи изграденото съоръжение като „бутафорно“ и допълни, че това е спряло проучванията в местността. 

"Ако привлича туристи е да се посмеят на тази комична реставрация", коментира той. 

Велислав Минеков защити и привлечения като обвиняем за трафик на културно-исторически ценности (и пране на пари) ресорен полицейски шеф Ангел Папалезов. 

"На мен ми е напълно ясно защо се случи това с него. Видяхте тази комична история на имитацията на антични монети", коментира той. 

И заподозря, че прокуратурата се опитва да сплаши всички компетентни специалисти в МВР, за да се откажат да работят със служебния кабинет. 

Министърът се зарече, че ще продължи да работи с Папалезов, включително и по проверка на колекцията на Васил Божков. 

„На 7 ноември 2018 година от НС идва предложение за промени на Закона за културното наследство. Там се отваря възможност за колекцията на Божков - със закон. Този закон стига дотам, щото идентифицирането може да се случи навсякъде. Дори в частен музей. Ако аз си купя антики, правя си музей и сам си ги идентифицирам“, коментира министърът.

Според него така Народното събрание "одобрява престъпната колекция на Божков“. По думите му Светлин Русев има 82 работи, а Вежди Рашидов - 28 работи в колекцията на Васил Божков и те не са подаръци. „Васил Божков има повече неща на Рашидов, отколкото на Хенри Мур“, добави той.

В същото време постъпленията от хазарта във фонд „Култура“ са комични, продължи Минеков. Защото били спрени постъпленията от частния хазарт. „Дали може това да се обясни с откупките на бившия министър на културата?“, попита той.

Защо ГЕРБ има офиси в НДК?

В контекста на пресконференцията - за проверката в Министерство на културата, Велислав Минеков съобщи, че ще поиска и проверка защо е допуснато ГЕРБ да се настани в НДК и ползва офисни помещения там? Ще искам цялата история, каза Минеков и допусна, че някой е заплашвал ръководството на НДК партията да има офиси в сградата. 

Блъсков с изгоден договор

Той продължи и с изнасяне на информация за състоянието на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКМ). Според него институцията работи в ужасни условия. Имат нужда от половин милион за ремонт. В същото време бивш министър предоставя под наем помещения на фирма „Южен кръст“ на Петьо Блъсков - 450 квадрата на стойност 5,76 лева на квадратен метър за срок от 10 години, добави той. По думите му договорът е до 2023 година. При средна цена на офис в същия квартал (Изгрев) - 11 лева на квадрат, посочи министърът на културата.

"Златен век" на Димитър Иванов

Според Велислав Минеков към наградата „Златен век“ на Димитър Иванов - бившият шеф в Шесто управление на Държавна сигурност, е приложен фалшификат – писмо. По думите му остава съмнението какви точно заслуги има Димитър Иванов към българската култура. Той добави, че министерството няма нито ред обяснение защо Иванов в награден.