“Промяната е възможна тогава, когато се направят важни реформи, но за да стигнем до там, трябва да разберем какво е правено в предишното управление - едно 10-годишно управление, свързано с постоянни скандали, със съмнения за корупция по най-високите етажи на властта, постоянно ескалиращи проблеми на управлението, включително интегритета. Така че ревизия е крайно необходима.”

Това коментира водачът на листата на “Демократична България” в Стара Загора Атанас Славов в предаването „Денят започва с Георги Любенов”.

В отговор на въпрос Славов коментира, че служебното правителство е легитимно и има всички правомощия да прави проверки на миналото управление. 

“По-важно е обаче след тези промени да направим цялостна реформа на сектор “Сигурност”, защото е ясно, че досега този сектор не обслужваше български интереси”, заяви Славов по БНТ. 

Той допълни, че дългогодишната връзка на ДАНС със сараите на Доган е публична тайна. Даде пример и с дългите отпуски на шефове на службите след смяната на властта и попита как може да разчитаме на външното разузнаване при това положение.

“Със сигурност трябва много сериозна реформа и тя трябва да е свързана и с проверки за интегритет, за почтеност на хората, които заемат най-високите постове на службите”, допълни кандидатът за народен представител. 

По темата с подслушванията Атанас Славов заяви, че е крайно време да се сложи край на тези скандали и накрая да има понесли отговорност лица.

“Политическият ангажимент, който “Демократична България” пое още в началото на този скандал е в следващия парламент да има специална анкетна комисия, която да разследва какво се е случило”, припомни той. 

На въпрос за възможни бъдещи коалиции Славов подчерта, че “Демократична България” няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС. “Когато се гласуват закони в парламента, всеки депутат преценява дали подкрепя или не един закон. Ако ДПС решат да подкрепят част от нашите реформи, това е тяхно право, но ние не можем да се коалираме с тях. Една от основните битки на обединението е да отвоюва държавата от модела на сараите”, напомни той. 

“Дълги години ДПС съществуваше като една корпорация, която защитаваше олигархични интереси. А Пеевски беше само върха на айсберга на това, което представлява ДПС. Неговото махане от парламентарната група все още не означава изчистване на ДПС. Те трябва да направят необходимите вътрешни реформи, за да може след 5-10 години да стане една нормална политическа сила”, допълни той.

Атанас Славов изтъкна и едно от основните предложения на “Демократична България” за реформа на правосъдния сектор - главният прокурор да носи отговорност и да се отчита пред Народното събрание.

“Сега главният прокурор не е независим. Проблемът е, че той не носи в момента отговорност”, каза той и припомни случая с подслушването на президента, политически изказвания на главния прокурор, нахлуването на прокуратурата в президентството, за които никой не понесе отговорност.

Посочи и разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска колегия, които да не се месят в решенията си един на друг. 

“Става дума за стратегическа реформа, но най-важното е, че българските граждани искат справедливост. Това се очаква от българските граждани, независимо от идеологическите им предпочитания”, каза още той.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ