Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

И днес представители и служители на строителната фирма "Артекс" са на протест, но пред сградата на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК), след като демонстрация вчера имаше пред регионалното министерство.

Както Клуб Z писа, доизграждането на спорния небостъргач в столичния квартал "Лозенец" -"Златен век" отново бе спряно, вчера, с решение на ДНСК. Новината съобщи новият директор на строителения контрол арх. Влади Калинов.

Този път обаче мотивите са по-различни от предходния опит на ДНСК да спре градежа - изтекло разрешение за строеж. Според Калинов то е изтекло още през януари 2020 г., въпреки че фирмата инвеститор "Артекс", нашумяла около т.нар. Апартаментгейт, претендира валидността му да е до ноември 2022 г. (позовавайки се на съдебно решение, б.р.). 

"Отиваме отново в съда, това е подигравка!" - даде заявка пред БНТ собственикът арх. Пламен Мирянов. 

Случващото се било "административен произвол" и "потъпкване на принципите на правовата държава". "
Отново си правят политически кампании на наш гръб", смята собственикът.

"Това е да бутнеш един човек по стълбите и да го питаш къде отива", обрисува Мирянов ситуацията.

По думите на Калинов от вчера през годините не само държавата чрез различни законодателни инициативи, но и Столична община е подкрепяла "Артекс" (макар според сегашния главен архитект Здравко Здравков строителното разрешително е изтекло още през 2017-а). (Самият Калинов пък е бивш дългогодишен директор на дирекция "Общински строителен контрол" в Столична община, като напусна след скандала с терасата на бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, б.р.).

Днес пред БНТ той заяви, че за ДНСК всичко, построено след януаро 2020 г. е незаконно. В случая - става въпрос за един етаж.

Калинов изрази и недоумение - защо от "Артекс" просто не поискат от Столична община да им презавери разрешителните. 

"Строежът може да продължи, стига одобряващият орган да прецени, че това е възможно" - прехвърли топката към "Московска 33" той.

Както е известно, Върховният административен съд (ВАС) даде зелена светлина за строежа след дълга съдебна сага, потвърждавайки решението на по-долната инстанция.

Кметът на района Константин Павлов обаче отново сезира институциите и така преди дни служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова обяви, че ще бъде разпоредена нова проверка. Мотивът на ДНСК днес: ВАС не се е произнесъл по сроковете на строителното разрешително. Това направи по-долната инстанция - Административен съд - София-град (АССГ), определяйки срок до 2022 г. с потенциал да набъбне до 2028 г.

От "Артекс" реагираха първо със заплашително писмо - че ще съдят държавата и сезират редица международни институции, а вчера и събраха служителите си на протест пред сградата на министерството.

Решението

АССГ се произнесе по делото, заведено от собствениците на строителната компания сем. Мирянови срещу ДНСК през август 2019 г. През април същата година след много вътрешна съпротива строителният контрол се принуди да спре изграждането на 34-етажното здание по настояване на премиера тогава Бойко Борисов. Това стана, след като Борисов се срещна с представители на инициативния комитет в "Лозенец", които от години протестираха срещу небостъргача. Причините за спирането на строежа обаче бяха чисто формални - атакуваше се изпълнението на дейностите, в т.ч. липсата на насип.

Сагата се точеше с месеци, като за строителния контрол тогава "Артекс" имаше валидно разрешително за строеж, но пък за Столичната община то е изтекло през 2017-а. От ДНСК твърдяха, че именно общината е "презаверила" разрешителното с различни актове на главния архитект Здравков.

В скандала бяха намесени и пресните по това време поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предложени от ГЕРБ. Според тях за определени категории сгради, в които "Златен век" попада, разрешителните вече са за 10, а не за 5 години. ГЕРБ бе обвинявана в лобизъм за "Артекс" покрай сагата с властимащите, сдобили се с евтини апартаменти от компанията. От партията обясняваха, че измененията нямат ретроактивно действие. Съдът обаче се оказа, че тълкува нещата другояче. Вероятно и това законодателство визира днес Калинов.

И така, АССГ констатира, че голяма част от посочените като основание за спиране на целия строеж нарушения всъщност са били отстранени преди връчването на самата заповед за спиране. Не е бил приложен от страна на ДНСК и принципът за сърезмерност. В случая - вместо да бъде спряна само тази част от строежа, при която са констатирани отклонения, строителният контрол решава да спре целия строеж. Отделно, от ДНСК не са предоставили достатъчно доказателства за основанията за спиране на строежа.

Любопитен е и моментът, в който се появи становище на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, заместник на Петя Аврамова, принципал на ДНСК, според което поправката на ГЕРБ в ЗУТ, с която за определени категории сгради строителното разрешително се увеличава от 5 на 10 години, важи и за "Златен век". Или вместо до 2017 г. - до 2022 г. "Процесната сграда (...) е втора категория, поради което и новият срок следва да бъде приложен и към издаденото за нея разрешение за строеж", възприе това становище и АССГ.

И не само това. Съдът цитира и практиката на Върховния административен съд (ВАС), според която, ако в хода на дейностите има заповед за допълване на разрешение (в случая на главния архитект Здравков от 2018 г.), то срокът се "новира" от датата на издаването на това допълнение. С други думи - небостъргачът може да бъде завършен и през 2028 г.

В хода на скандала самият Здравков тълкуваше по друг начин издадените от него две заповеди през 2018 г. - не като допълване на разрешителното за строеж, а като заповеди за конструктивни изменения по сградата спрямо първоначално планираното.

В крайна сметка АССГ отмени забраната на ДНСК. Но тя обжалва. И се стигна до произнасянето на ВАС, в което се потвърждават заключенията на административния съд, но пък не се третира въпросът със сроковете.

Коментари

....

Голям цирк. След като главният архитект е дал зелена светлина на проекта, то всякакви шумове след това са излишни. Иначе, ако сме принципни, трябва да се наложи мораториум за всички нови строежи, щото и на други места има недоволни граждани.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.