"До дни ще има издадена виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда, на същото място, в границите на медицинска академия, висока 20 метра. И оттук нататък ще може да се продължава със строителството на детската болница."

Това обяви регионалната министърка Виолета Комитова, която заедно със здравния министър Стойчо Кацаров се срещна с протестиращи от инициативата "За истинска детска болница". Гражданите се събраха пред МС преди заседанието в сряда на служебния кабинет с искане да не се правят компромиси при строителството на детската болница.

Комитова накратко припомни предисторията около все така неосъщественото построяване на лечебното заведение.

През 2004 г. недостроеният корпус на болница е обявен за негоден за използване. През 2011 г. е приет подробен устройствен план за Медицинска академия и там на мястото на въпросния корпус е предвидена нова сграда с височина 20 м, обясни регионалната министърка. Въпреки че този устройствен план е приет, през 2019 г. е обявена обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус. Тя е обявена от тогавашното министерство на здравеопазването. "Всички сте запознати с тази поръчка. Има процедури, обжалвания. През 2020 г. е сключен договор с изпълнителя, който да осъществи тази поръчка", добави Комитова.

"Какво се случва през 2021 г. ? Идват при мен всички участници - знаете, че съм временно, и ми съобщават, че от 6 месеца очакват от регионалното министерство да им съдейства да подготви подробен устройствен план, в който старата сграда съществува като такава, недостроената сграда. За съжаление в правния мир, няма как в един действащ устройствен план изведнъж да се появи една стара сграда. Нямаме законова норма, с която ние да съдействаме по този начин да се случи проектът за реконструкция и дострояване на съществуващата сграда", каза още тя.

Така визата за строеж ще е за нова сграда, каквото е и настояването на инициативата "За истинска детска болница". Не се разбра обаче какви са намеренията на здравното министерство към съществуващата вече обществена поръчка.

"Наясно сме със ситуацията в здравното министерство, изчакваме решението на регионалното, тъй като от него зависи съдбата на въпросния проект", каза Кацаров.

Той добави, че се изненадал, че "пред МС е на протест точно тази група".

По думите на здравния министър те били подготвени по темата. Той обаче предпочете да сложи акцент другаде - общо върху проблемите на детското здравеопазване в България.

"Гледаме на нещата в големия им мащаб, в детското здравеопазване като цяло, в което изграждането и на най-хубавата болница, няма да реши останалите проблеми на педиатричната помощ", каза той.

Кацаров тук припомни предложението си за промяна в цените на медицинските дейности, като това ще засегне и педиатричната грижа, тъй като клиничните пътеки в детското здравеопазване са сред най-недооценените, това води до отлив на специалисти специалност.

Здравният министър обяви, че "в кратки срокове ще обявим нашето решение". 

"Аз отговарям за здравеопазването" - така уклончиво отговори Кацаров на въпрос какво ще се случи със сегашната обществена поръчка.

Въпрсната поръчка бе обявена от МЗ през 2019 г., а през 2020 г. - след серия обжалвания, които обаче пропаднаха в съда, за изпълнител на "инженеринг" - проектиране, строителство и надзор - беше избран ДЗЗД "Детско здраве" с участник "Главболгарстрой". Цената на дейностите беше над 77 млн. лв., а в самия търг пишеше, че от изпълнителя се очаква реконструкция на сграда и ново строителство (под реконструкция се разбира скелето, което от 40-ина години стърчи в двора на "Александровска болница" да бъде използвано и достроено - б.р.). 

Заради нестихващите протести и позицията на граждани, медици и архитекти, че въпросният строеж от социализма е опасен, не отговаря на съвременните критерии и наличието му противоречи на устройствения план в София, тогавашният премиер Бойко Борисов обяви, че скелето ще бъде съборено и на негово място ще бъде изградена нова сграда. Но в рамките на съществуващия договор със строителната фирма ГБС. 

И тогава не стана ясно как точно може да стане това, при положение, че подобен ход би значело промяна в условията по вече проведена и спечелена обществена поръчка. Правителството пък тогава реши да създаде специална проектна компания за Национална детска болница и дружеството да поеме функцията на възложител по проекта от Министерството на здравеопазването. 

Документацията по търга показва, че промяната на възложителя е факт през 2020 г., но промяна в договора по отношение на дейностите няма. Тоест заявката на Борисов не е отразена никъде. 

Протестът пред МС

Привърженици на инициативата "За истинска детска болница“ се събраха в сряда сутринта на протестна акция пред Министерския съвет срещу проекта за изграждането на нова детска болница на основата на старата недовършена сграда на института по педиатрия в двора на Медицинската академия.

"Искаме нова детска болница, а не гробница за 100 млн. лв.", "Болница, която не е компромис" - настояваха протестиращите.

Те бяха провокирани от провелата се ден по-рано среща между представители на регионалното министерство, на здравното, спечелилия обществената поръчка консорциум "Детско здраве" с фирми от групата на “Главболгарстрой“ и създадената за изпълнението на проекта "Здравна инвестиционна компания".

Министерството на здравеопазването да внесе ново мотивирано предложение за изменение на Подробния устройствен план, с което да продължи проекта по изграждането на нова Национална детска болница. Въпросното ново предложение трябва да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община. Това беше новото развитие по темата след срещата от вчера.

 
Според протестиращите това е договор за довършване на изоставения строеж. 
 
„Тази сграда по стария проект просто не е годна за целите на съвременната медицина в момента - тя е проектирана преди повече от 40 години и всъщност не може да бъде пригодена с тези параметри да изпълнява нуждите на медицината и на децата в момента“, обясни пред БНР д-р Бояна Петкова, която е сред организаторите на протеста и която вижда опит за прокарване на стария план и създаването на нова болница върху стари основи.
 
“Докога ще търпим корпоративни интереси да се поставят над интересите на обществото?”, реагираха от инициативата. 
 
От "За истинска детска болница" имат и петиция, която вече е събрала над 87 хил. подписа. Исканията са: да се прекрати съществуващият договор с "Главболгарстрой" за реконструкция на старото скеле в двора на Медицинска академия и целият процес да започне наново - с ново задание, прозрачен международен конкурс и избор на строител при ясни критерии за качество и анализ на потребностите на детското здравеопазване.
 

В крайна сметка "Главболгарстрой" прие да работи при новите условия и дори обеща през септември 2020 година да започне събарянето на скелето, а до 1 година да започне и строителството на новата сграда.

„През миналата година МЗ е провело обществена поръчка за изграждане на нова детска болница в София, спечелена от ГБС. Впоследствие МЗ се оттеглило като възложител и прехвърлило правата си на нарочно създадено дружество със записан капитал от 100 милиона лева. Авансово за изплатени 7,696 милиона лева. Отчетени са разходи за възнаграждения и осигуровки от 160 хиляди лева, външни услуги за 17 хиляди лева и 20 хиляди лева за банкови такси и комисионни. Не е издавано разрешение за строеж, не е изготвен инвестиционен проект, не е одобряван комплексен проект“, се посочваше в отчета на служебния здравен министър, оповестен преди дни. Там ставаше ясно, че при авансово изплатени близо 7,7 млн. лв. за една година не е направено нищо.