Изгубиха се 30 години в отстояването на нещо, което знаем, но светът не научи. Това каза водачът на "Републиканци за България" в 23-ти МИР-София Горан Благоев в предаването „Още от Деня“ по БНТ по повод ситуацията, в която страната ни изпадна около приемането на Република Северна Македония в ЕС. 

„Ситуацията прилича на тази от преди повече от 100 години с Ньойския договор, когато ни отнемат земи, а ние не можем да се защитим. В момента в Европа ни се смеят. Немският външен министър заяви, че това са наши локални проблеми, които не са европейски. Влязохме в спиралата на невъзможността да докажем своята правота. В момента настройваме още по-злостно хората в Северна Македония и там вече става още по-страшно да се наречеш българин. Нека не забравяме какво е казал Уинстън Чърчил, когато започва Втората световна война: „Обещавам ви кръв, сълзи и пот“. Трябва да погледнем проблема сериозно, а не патриотарски, да действаме балансирано, защото за антибългаризмът, който се надига в Северна Македония, ние до някаква степен също имаме вина и трябва да го осъзнаем“, заяви Горан Благоев. 

„Ние не можем да натиснем македонците и отново да ги направим българи след 76 години. В същото време не можем да се съгласим да крадат историята ни, при това не от вчера. Какво направи Румен Радев от 2017 г., за да не се случи това нещо? Затова от Републиканци за България настояваме за балансиран подход към Скопие, да не се замразяват преговорите и да не се хвърля на историците на 100% да вършат политическа работа. Получихме „на гол тумбак чифте пищови“, за разлика от гърците, които не смесиха политическия с икономическия интерес и в крайна сметка македонците подписаха Преспанския договор."

На въпрос как ще коментира резултата на ПП „Републиканци за България“ на изборите на 4 април Благоев каза, че може да изглежда малък, но той е по-скоро оптимистичен за партия, която влезе буквално от създаването си в предизборна кампания. 

„Когато се създаде работа за средната класа, обществото ще просперира.Търсим подкрепа сред малкия, средния и макробизнеса. Предстои ни много страшна инфлация, за която почти никой не говори. Поскъпват цените на парното, говори се и за поскъпване на електричеството. Липсва ни мисленето в перспектива, ако пандемията перманентно ни вкарва в карантини“, добави кандидатът на Републиканци за България.

Горан Благоев за пореден път категорично заяви, че "Републиканци за България" не е патерица на ГЕРБ. 

Той изрази мнение, че ще бъде много трудно след 11 юли да се състави правителство. Избори 2 в 1 през есента ще се отразят изключително сериозно финансово на страната ни“, каза още водачът на 23-ти МИР София. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ