Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изследователите от научния отдел на компанията Facebook обявиха, че са разработили софтуер с изкуствен интелект, който може да идентифицира т.нар. deepfake видеа - и да проследява произхода им, съобщи NPR.

Deepfake (букв. дълбок фалшификат, идва от deep learning - дълбоко обучение) е все по-популярен метод за фалшифициране на видеа, като лицето на един човек се поставя върху лицето на друг. Това става с помощта на изкуствен интелект, който се зарежда с множество кадри на истинския човек. Deepfake видеата могат да имат всякакви специални ефекти, но терминът обикновено се ползва за клипове, в които има човешки лица - нещо, което доскоро беше невъзможно за видео.

В България пък "дийпфейк" бе използвано като защита за един от много скандални записи на бившия премиер Бойко Борисов - от подкрепящите властта кафяви медии.

И ако доскоро тези видеа се ползваха основно за забавни клипчета, все по-често има примери за злонамерени манипулации.

Софтуерът също ползва изкуствен интелект, който търси малките грешки и пропуквания на фалшификата, невидими за човешкото око. За целта ползва данните на социалната мрежа.

В добавка, програмата може да установи дигиталния "отпечатък" на видеото, и така да проследи кой го е направил.

Хората на Зукърбърг обявиха още преди пандемията, че разработват софтуер, който да идентифицира deepfake видеа, но сега смятат, че са готови той да бъде постепенно имплементирам в реална употреба - може би и в най-голямата социална мрежа, един от основните източници на дезинформация.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.