Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Социалната мрежа Facebook представи нови правила за пускането на т.нар. deepfake видеоклипове на платформата, съобщи Engadget.

Deepfakes (дълбоки измами) са видеоманипулации, при които с помощта на изкуствен интелект и машинно самообучение се постигат изключително точни симулации на образа на даден човек. Това позволява да се създават много реалистични фалшиви видеоклипове. С помощта на ловка употреба и на аудиоредакция и симулация в мрежата все по-често се появяват изключително убедителни фалшиви новини.

В контекста на предстоящите избори за президент на САЩ това е определено нужна мярка за ограничаване на разпространяването на дезинформация. Deepfake техники вече се ползват върху видеа на политици.

Социалната мрежа все пак няма да ограничи напълно клиповете, минали през подобни манипулации. Те са допустими, когато целта видно е сатиризиране или пародия, или когато са редактирани, така че само "се изпускат думи или се променя редът на думите". Няма да ограничи и пускането на видеа с минимални редакции, постигнати само от класически видеообработващ софтуер - като забавяне на каданса или корекции на звука и цветовете.

Хората на Марк Зукърбърг целенасочено се стремят да няма пълна цензура.

"Ако просто премахваме всички манипулирани видеа, отбелязани от нашите проверители на факти като грешни, тези видеа ще останат достъпни в други части на интернет или екосистеми на социалните мрежи. Оставяйки ги и отбелязвайки ги като грешни, даваме на хората важна информация и контекст", обясняват от Facebook.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.