Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американският техногигант Microsoft разработва нов софтуер, който ще може да различава deepfake видеа, при които лицето на един човек е сменено с друг, съобщиха от компанията на своя блог.

Инструментът се казва Video Authenticator и може да анализира кадри в реално време.

Deepfake видеата стават все по-популярни. Ако в началото се ползваха за забавление, сега все по-често се появяват в чисто манипулативни материали. Технологията разчита на изкуствен интелект, който се захранва с много кадри на дадено лице и после успешно и почти незабележимо го поставя върху нечия друга глава в даден клип.

Технологията съществува от години, но отскоро стана наистина убедителна и способна да заблуди дори специалисти.

Video Authenthicator обаче ще улавя малките недостатъци, които са незабележими за човешкото око. Дори най-добрите deepfake клипове имат малки бледи зони или сиви пиксели по границата между истинското лице и замененото. 

Целта на Microsoft е да направи достъпен инструмент, който да разпознава deepfake клипове. Особено в контекста на предстоящата активна кампания за американските президентски избори, в която фалшивите новини изобилстват, това може да се окаже изключително ценен инструмент.

Разбира се, по всяка вероятност това ще предизвика надпревара между разработващите алгоритми за правене на deepfake видеа и компаниите, които правят софтуер за засичане на такива.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.