Жена от окръга Бъкс, щата Пенсилвения, САЩ, разпространила манипулирани видеа и снимки на конкурентките на дъщеря си в местния отбор мажоретки, съобщи Филаделфия Инкуайърър.

Според изданието Рафаула Споун изработила кадри, вкл. т.нар. deepfake видеа, в които три съотборнички на дъщеря й (и съученички в гимназията) са били голи, пиещи алкохол и пушещи, и ги изпратила анонимно на техните треньори.

Заради тези кадри трите девойки били премахнати от отбора. Няма данни дъщерята да е знаела за действията на майка си.

Тя изпратила кадрите и на момичетата, като прикрепила и анонимни съобщения, в които ги окуражавала да се самоубият, твърди местната прокуратурата. 50-годишната жена е с обвинение са кибертормоз на деца. Арестувана е и е пусната от ареста под условие.

Родители на едното момиче първо пуснали оплакване в полицията заради съобщенията, после за същите кадри сигнализирали и две други семейства.

Т.нар. deepfake видеа представляват изключително убедителни заменяния на лица - както вече от години се прави за снимки през програми като Photoshop и други, така сега е налице софтуер, който с помощта на изкусвен интелект може да създаде реалистично фалшиво видео.

До момента тази технология се ползваше основно за шеговити видеа в световната мрежа - но специалистите по киберсигурност отдавна сигнализират, че скоро тя ще се употребява и от престъпници и интернет тролове за клевети и дезинформация.

Семействата на засегнатите момичета разкриват и вероятен мотив за поведението на майката. Първоначално техните дъщери били приятелки с детето на Споун, но заради поведението й (без да уточняват какво) им казали да не се виждат повече с нея.