Централната избирателна комисия (ЦИК) е пред финализиране на преговорите с венецуелската фирма производител на машините за вота, които и досега ползвахме - "Смартматик". Очаква се за вота на 11 юли да бъдат доставени и исканите допълнителни 1500 устройства. Неизвестна обаче остава цената, предвид факта, че именно тя се оказа спорният елемент в разговорите между ЦИК и неизменният доставчик на машините (посредник между държавата и "Смартматик") "Сиела Норма". Очаква се обаче тя да е по-висока спрямо първоначалната план-сметка на комсията за 6,5 милиона лева.

Това се разбра от думите на зам.-председателя на ЦИК и един от нейните говорители - Цветозар Томов в интервю за БНР тази сутрин.

"Сделка по всяка вероятност ще има, но все още не е финализирана. По всичко личи, че до края на седмицата ще имаме какво да съобщим като краен резултат от преговорите", заяви Томов, допълвайки, че преговорите със "Смартматик" продължават и днес.

Както Клуб Z писа, венецуелската компания е обещала необходимите допълнителни 1500 устройства (над вече доставените 9600 по стария договор със "Сиела") - част от които се намират в Нидерландия и друга част, които могат да бъдат произведени в най-кратки срокове в Тайван. 

"Машините, които се намират в Холандия са близо 1000 вече. Могат да бъдат осигурени от Холандия и Тайван над 1500 машини", увери и днес Томов.

Остават обаче въпросите с транспорта и цялостното логистично осигуряване, както и с финансовата част. Машините от Холандия ще бъдат доставени чрез сухоземен транспорт. Това ще се случи и с машините, които ще потеглят към секциите в чужбина, с изключение на тези зад Океана. Целта на ЦИК да се минимизира броят машини, които ще пътуват с въздушен транспорт, който оскъпява доставката.

Зависимостта от "Сиела Норма"

Съществен е и въпросът с "предаването" на софтуера от частната фирма доставчик на държавата, или както Томов го определи: "прехвърлянето на знанията".

"Така че до президентските избори ЦИК да е в състояние самостоятелно и без да зависи от никого да актуализира софтуера".

На "Сиела" е поверено и техническото осигуряване, модификацията на софтуера, изобщо обслужването на устройствата - и за частичните избори на 27 юни, и за парламентарните. Става въпрос за всички машини, в т.ч. чаканите допълнителни 1500 бройки. Това стана вчера, с решение на ЦИК, което бе очаквано. Комисията определи изпълнителя "Сиела" в процедура по пряко договаряне, обосновавайки се не само с форсмажора, породен и от последните изменения в Изборния кодекс, в които устройства ще има и в чужбина (в СИК с над 300 избиратели), но и с факта, че досега компанията изпълняваше всички тези дейности.

Така "Сиела" ще получи 4,35 милиона лева за обслужване на всички машини.

На въпрос колко пари остават, за да платим машините от Нидерландия и Тайван, Томов отговори, че не може да коментира, защото преговорите продължават. Имало обаче среща с министъра на финансите Асен Василев, на която той уверил ЦИК, че може да поиска допълнително финансиране. ЦИК в сегашния ѝ състав няма намерение да харчи безразборно пари на данъкоплатците, изтъкна той. Възможен бил ценови компромис за постигане на компромисна и изгодна за държавата цена.