Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

По-голямата част от нужните за вота на 11 юли около 1500 машини могат да бъдат доставени до края на седмицата от Холандия и Тайван - директно от производителя "Смартматик".

Това обяви зам.-председателката на Централната избирателна комисия и нейна говорителка Росица Матева.

Както е известно сегашният (и неизменен) доставчик на устройствата за гласуване "Сиела Норма" отказа да достави устройствата за цената, определена от ЦИК и поиска двойно повече пари. Това принуди комисията да започне директни разговори с венецуелската компания производител, която доставя машините и на "Сиела".

Така Матева днес обяви, че според уверенията на "Смартматик" в Холандия има произведени 672 машини, а до сряда може да бъдат произведени още 800 - в Тайван, като в четвъртък можело да потеглят към България.

От думите на говорителката обаче се разбра, че все още няма яснота кой и как ще достави тези допълнителни устройства. 

Обслужването отново е поверено на "Сиела", съгласно договора с компанията още от февруари.

В предходната поръчка няма формирана цена на една машина, няма формирана цена на софтуер. Има определена обща сума, като по думите на шефа на "Сиела" Веселин Тодоров те са смятали, че трябва да е 42 милиона без ДДС, посочи още Матева на въпрос как е била формирана цената за онези 9600 машини, доставени за вота на 4 април. Поръчката обаче бе обявена за 36 милиона без ДДС и "те (от "Сиела") са се вложили в тази цена", подчерта Матева. 

Сумата по договора с компанията все още не е изплатена. Не са предадени всички кодове, за да може този софтуер така да бъде мотифициран, че да може държавата да организира следващите избори без "Сиела Норма" - посочи говорителката.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.