Европейският парламент призова ЕС да накаже лицата, участвали в принудителното приземяване на самолета в Минск на 23 май и последвалия арест на пътувалия на борда журналист Роман Протасевич.

Депутатите одобриха резолюция с огромно мнозинство - 626 гласа „за", 16 „против" и 36 „въздържал се". Те  категорично осъждат отвличането на полета на „Райънеър“ като акт на държавен тероризъм и призовават да бъдат незабавно и безусловно освободени Протасевич и спътницата му София Сапега, както и всички други политически затворници в Беларус.

Разширяване на списъка със санкции на ЕС

Резолюцията призовава Съвета на ЕС да наложи възможно най-скоро санкции на беларуските физически и юридически лица, участвали в принудителното кацане и отвличане.

По време на дебата в ЕП на 8 юни върховнтият представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел увери, че Съветът ще приеме до дни наказателни мерки срещу представители на режима в Минск.

Страните членки трябва също така да пристъпят незабавно към изготвянето на следващ пакет от санкции срещу лицата, които са били участници или съучастници в изборните измами през 2020 г., и последвалите нарушения на правата на човека в Беларус, се казва в резолюцията. В черния списък трябва да бъдат включени прокурори, съдии и служители на правоприлагащите органи, които играят роля в репресиите. Това се отнася и за агенти, работещи за режима в сферите на пропагандата, медиите, дезинформацията. Като такъв е посочен Марат Марков, който на 2 юни интервюира Роман Протасевич по държавния канал ОНТ. В него журналистът заяви, че няма смисъл опозицията да призовава за улични протести. Мнозина обаче обърнаха внимание, че по ръцете на задържания има рани.

Членовете на ЕП призовават за бързи икономически и секторни мерки, насочени към ключови беларуски отрасли, по-специално срещу секторите на петрола и петролните продукти, торовете, стоманата и обработката на дървесина.

Финансовата подкрепа за режима трябва да бъде категорично отказана, да бъдат спрени всякакви нови кредитни линии за банките в страната, а инвестициите в инфраструктурни обекти или икономически предприятия да бъдат прекратени. Европейските финансови институции трябва да бъдат възпрепятствани да придобиват облигации или каквито и да било други финансови инструменти, емитирани от правителството на Беларус и свързаните с него публични институции.

Беларус – вън от спортните събития

В резолюцията се призовава също така Беларус да бъде временно отстранена от участие в международни спортни организации и събития, включително европейски и световни първенства, както и Олимпийските игри в Токио. Депутатите настояват европейската футболна федерация УЕФА да отнеме правата за излъчване от беларуската държавна телевизия ТВР за започващото утре европейско първенство по футбол и да ги предостави безплатно на независимата телевизия „Белсат“.

Българска следа

България бе вмъкната в предложения от Европейската народна партия (ЕНП) вариант на резолюцията. 

Текстът бе следният:

[Европейският парламент] изразява загриженост относно действията на служебното правителство в България, назначено от президента, във връзка с освобождаването от държавна служба на високопоставени служители по сигурността, участвали в разкриването на руски шпионски мрежи, действащи в ЕС...“

Този текст обаче отпадна от общата резолюция, която бе внесена за гласуване в залата. Интересното е, че сред авторите на варианта на ЕНП нямаше нито един български евродепутат.