Нови санкции рещу беларуски лица и компании са на път да бъдат одобрени в близките дни на писмена процедура в Съвета на ЕС. Сред санкционираните ще бъдат и свързаните с принудителното приземяване на самолета на „Райънеър“ в Минск на 23 май и ареста на опозиционния журналист Роман Протасевич.

Това съобщи днес пред Европейския парламент върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Това стана на дебат за ситуацията в Беларус.

Евродепутатът Андрюс Кубилюс от Литва уточни, че става дума за 7 физически лица и едно образувание.

Малко по-рано групата на Европейската народна партия (ЕНП) – най-голямата политическа сила в ЕП, обяви, че настоява беларуският президент Александър Лукашенко да бъде изправен пред международен съд. Латвийската евродепутатка Сандра Калниете призова за изваждането на националните спортни отбори на Беларус от европейските и световни първенства, както и от олимпийските игри. Тя допълни, че групата на ЕНП подкрепя предложението на опозиционен лидер Светлана Тихановска за иницииране на международна среща на върха за кризата в Беларус, която да се проведе под ръководството на ЕС.

„Тези политически партии в Европейския парламент, които получават пари от Русия в замяна на политическа подкрепа за руските политики, носят моралната отговорност за страданията на хората в Беларус и за това, че някои от тях умират на входа на ЕС“, допълни Калниете.

Няколко евродепутатит от ЕНП призоваха за международен трибунал срещу Лукашенко и по време на дебата. Нито един от изказалите се не защити диктатора.

Прозвучаха и обвинения срещу международната общност, включително ЕС, че бездействат през Лукашенко. А в това време беларуският президент действа безнаказано, защото има подкрепата на руския си колега и покровител Владимир Путин.

Прозвучаха призиви за налагане на нови санкции, включително цлез забраната на внос на различни продукти. За мнозина не е достатъчна наложената сега забрана за беларуски въздушни превозвачи да прелитат над територията на ЕС и да кацат на летища в Съюза.

Полската консерваторка Ана Фотига видя атака срещу своята родина в приземяването на самолета. Защото той всъщност е полски, въпреки че принадлежи на унгарската авиокомпания „Райнеър“.

Освен срещу Беларус са необходими и нови санкции срещу Русия, смята литовецът Андрюс Кубилюс от ЕНП. И това ще бъде силно послание и предупреждение към Путин, че трябва да прекрати подкрепата си за Лукашенко.

Друг полски консерватор – Патрик Яки, нападна свои колеги, вного от които според него подкрепяли Путин.

„Всички се правят, че не разбират за какво става дума. Не става дума за Лукашенко, а за този, който го подкрепя. В тази зала твърде много хора косвено засилват позициите на Путин. Вие подкрепяте неговата безнаказаност. Всеки пък, когато види, че вие работите в негова полза, той се обръща към Лукашенко и му казва да продължава да тормози хората, защото Европа нищо не му казва. Престанете да призовавате всички да предприемат нещо. Обърнете се към себе си, почистете собствения си двор и престанете да подкрепяте Путин“, каза Яки.

Естонецът Урмат Пает от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) попита евродепутатите дали чакат нова самолетна катастрофа като тази със сваления над Украйна малайзийски „Боинг“.

Aлександър Йорданов (СДС/ЕНП) бе единственият изказал се български депутат по време на дебата.
;
„За режима на Лукашенко трябва да има още по-строги санкции. Неговата политика е част от стратегията на Кремъл за възстановяване на руското влияние в бившия социалистимески блок. Империята иска да се възроди. Агресията срещу Украйна бе доказателство за това. Чрез Лукашенко Путин иска да държи под контрол Беларус и режимът в Минск е оръжие на Кремъл в хибридната война срещу демокрацията“, каза Йорданов.

И насочи вниманието към България, като заяви, че тази хибридна война се пренася и в други държави. Той повтори изказването си от миналата седмица пред Комисията по външна политика в ЕП за разбитата руска шпионска мрежа у нас. И вместо да полуи благодарност, шефът на ДАНС бива уволнен от прокремълския президент.