Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Беларуският журналист дисидент Роман Протасевич, задържан миналия месец, след като самолетът му беше принуден да кацне в Минск, заяви в излъчен по държавната телевизия запис на разпит, че няма смисъл опозицията да призовава за улични протести, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Във втората си поява, след като на 23 май самолетът на "Райънеър", с който пътуваше, беше принуден от властите да кацне в Беларус, Протасевич изглеждаше спокоен и пушеше, докато разговаряше за опозицията с неизвестен събеседник.

"Това сега просто не е никаква (протестна) активност", каза 26-годишният мъж в записа, в който беше повторено твърдението на Беларус, че самолетът е трябвало да бъде отклонен след бомбена заплаха от Хамас. Палестинската групировка отрече да е замесена в инцидента.

"Точно сега не може да има такава активност", каза Протасевич. "Когато бях във Вилнюс, открито заявих, че уличните протести не са необходими. Най-малкото трябва да изчакаме икономическата ситуация да се нагорещи достатъчно, за да изкара хората на улицата за паница супа."

Беларуската опозиция засега не е коментирала разпита на Протасевич. Опозицията заяви, че излъчените самопризнания на руската гражданка София Сапега, приятелката на Протасевич, която също беше задържана след принудителното кацане, изглежда са били направени под принуда.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.