Президентът Румен Радев изрази остра позиция срещу лидера на ДПС Мустафа Карадайъ след негово изказване по време на посещението му в Турция преди дни.

Делегация на партията беше приета от турския президент Реджеп Ердоган, като се проведоха още няколко срещи с местни политици. На една от тях Карадайъ разговаря с председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп. На нея, цитиран от Анадолската агенция, лидерът на ДПС заявява, че "Турция е нашата родина".

"Тази земя (бел. ред. - Турция) е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата родина. Останахме там (бел. ред. - в България) след Османската империя и нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи", заявява Карадайъ пред Шентоп.

Реакцията на президента бе недвусмислена:

"Лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието "родина" и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание да спазва българската конституция, където ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа".

И допълни:

"Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник и тези отношения трябва да се развиват на основата на равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела".

Първи срещу изказването на Карадайъ реагираха от ВМРО. Оттам разкритикуваха думите на Карадайъ и дори организираха протест пред централата на ДПС. Очаква се той да се проведе утре по обяд.