"Виждаме опити на прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт. Виждаме как след президентската институция прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война между институциите."

Това специално изявление направи говорителят на служебното правителство Антон Кутев по повод на засилилата се напоследък активност на държавното обвинение  по разпити и дори обиски на служители от системата за сигурност.

На разпит е извикан новият директор на ГДБОП (Калин Стоянов)- два дни след назначението му; на ДАНС (Пламен Тончев)- на следващия ден след назначението му, зам.- председателят на ДАТО е извикан дни след назначаването на вътрешния министър (Бойко Рашков), изброи Кутев. И допълни: снощи - Ангел Папалезов - извършени са обиск и претърсване без преди това да му е повдигнато обвинение.

"Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в страната", заяви още правителственият говорител и допълни, че кабинетът подкрепя всички усилия да се преследват престъпници, но е разтревожен от "опитите да се сплашват ключови служители".

Тази сутрин от спецобвинението потвърдиха снощните информации за претърсването у полицейския началник Ангел Папалезов - началник сектор „Културно-исторически ценности” в Главна дирекция „Национална полиция”. За мярка за неотклонение или арест не става дума.  Съответните медии - близки до прокуратурата, веднага писаха, че има някаква връзка с Васил Божков. Папалезов е привлечен като обвиняем за участие в организирана престъпна група за трафик на културно-исторически ценности и за пране на пари.

В други медии се появиха твърдения, че става дума за репресии на Специализираната прокуратура срещу служители, свързани с разпоредената от МВР проверка за подслушването (макар че всъщност и самата прокуратура разпореди такава проверка на Националното бюро за контрол на СРС, б.р.).

Вчера Бойко Рашков даде интервю пред сайта bird.bg че от държавното обвинение са извикали на разпити новоназначените шефове на ДАНС и ГДБОП (всъщност - това бяха две от посочените възможни служби - "подслушвачи" и едва ли е учудващо, ако е факт, б.р.) Заглавието на материала е: "Прокуратурата прави обиски в МВР. Пречат на разследването за подслушването". Рашков коментира следствените действия срещу Папалезов с думите: "Провеждат се лични обиски и обиски на кабинети на служители, проверяващи подслушването". И ги изброи поименно, като стана ясно, че извикан е бил и служител от "Вътрешна сигурност" (също нарочена за служба, която е прилагала СРС спрямо опозиционни на ГЕРБ политици). По думите му изобщо не е ясно с какви мотиви се привикват в държавното обвинение всички тези служители.

"Струва ми се, че прокуратурата не желае ние да извършваме такава проверка", посочи Рашков. "Изглежда целта е да се осуети и да се забави в нечий интерес".

В този контекст допълни, че има информация за голямо количество нарязани с шредери доказателствени средства, унищожавани по закон като негодни за използване.

Служебният вътрешен министър в интервюто каза още:

"Прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна. Съвсем открито застана на страната на онези, на които българският народ не гласува доверие на последните избори. Тъй като Борисов на практика не може да влияе, прокуратурата заема неговото място в политическата борба у нас. Тя ще върши това, което не могат да вършат ефективно Борисов и ГЕРБ."

Демократична България: Пеевски, Борисов и Доган опитват чрез сплашване да си върнат контрола върху службите

"Гешев, Пеевски и Борисов се опитват да си върнат инициативата и да не позволят да излезе наяве истината за злоупотребата с МВР и службите", заявиха и съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов във видео, излъчено на живо във фейсбук. 

“Извадихме истината,  че са подслушвани лидери от опозицията и моментално, след като започнаха някакви действия, започна тази операция за респектиране, сплашване, запушване на устата”, заяви Христо Иванов. Според Христо Иванов акцията срещу Папалезов “ще бъде маскирана като действия по отношение на хора на Черепа”. 

“Не става дума за един човек, а практически за всички нови назначения, по информация, която имаме. Използва се едно име с негативен заряд, за да се прикрие истината за една много по-широка операция за сплашване, взимане на страха и запушване на устите на всички, които биха могли да излязат и да говорят”, заяви Христо Иванов. “Това, което се случва е, че Пеевски, Борисов и Доган се опитват да закрепят нещата. Виждат, че кочината им е започнала лекичко да се разклаща и се опитват чрез подобно сплашване да си върнат инициативата и да си консолидират контрола върху службите. Те знаят, че има сериозен риск Доган и компания да хвърлят под влака и самия Борисов, и Пеевски и за да оцелеят им трябва да консолидират контрола на Гешев върху службите”, смята още той.

Атанас Атанасов напомни т.нар. разработката “Червеи”, когато замесените хора са призовани в следствието, разпитани и накарани да подпишат декларации, че няма да разгласяват информацията.

“Същия номер се опитват сега да прилагат от прокуратурата. Разбираме, че са призовани на разпит новия председател на ДАНС, новия директор на ГДБОП и др. Длъжностни лица от МВР, явно със същата цел - имитирайки загриженост от страна на прокуратурата, да им затворят устата. Но нас няма да ни спрат. Ние не само подадохме този сигнал (за подслушванията), ние ще се борим докрай за разплитането на този модел, защото именно през този модел борисовата държава удържаше своята власт”, заяви Атанас Атанасов. 

“След изборите на 11 юни в новия парламент ние ще поискаме специална анкетна комисия, в която да изясним всички тези обстоятелства и да поискаме да се потърси отговорност”, даде заявка Атанасов.