"Когато аз говорех, мнозина мълчаха и се спотайваха. Да се говори днес е лесно и безопасно."

Това каза държавният глава Румен Радев за санкциите на САЩ срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, обявени снощи.  Държавният глава не коментира повече, а изречението бе споделено пред медиите по време на посещението на португалския президент Марсело Ребело де Соуза в СУ "Св. Климент Охридски".

Коментар дойде днес и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - на пространна пресконференция с негово участие за първи път от доста време. За нея беше съобщено 45 минути преди старта й. Борисов обяви, че не е получавал " и стотинка от Васил Божков", а отношенията си с Пеевски нарече "чисто политически". 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също изрази мнение:

"Правоохранителните органи през годините не са си свършили работата, за да получаваме отвън такива санкции", заяви тя.

И призова главния прокурор Иван Гешев да започне разследване на посочените случаи за корупция.

„Този сигнал не е само антикорупционен, който ни се изпращат, той е и политически, защото за всички ни е ясно, че такива обвързаности и корупционни схеми не могат да станат без политическа протекция. Истинското разследване трябва да стигне докрай. Да се покажат политическите сили и фактори, които създадоха и поддържаха през годините този модел“, добави тя.

И бе категорична, че не тя е политическият лидер, който в доклада на финансовото министерство не е назован, но е споменат като подкупван от Божков.

„Не можем да гадаем, това е работа на прокуратурата да изясни кой е този човек и да започне разследване. Допускам, че ще има ефект върху изборите, особено ако не спрем дотук“, допълни Нинова.

Нинова каза още, че с тези санкции САЩ дават знак на България, че трябва институциите да си свършат работата и да стигнат до политическия чадър, който през годините е
покровителствал модела на корупция.

По-рано от ДПС излязоха с позиция, в която заявяват, че очакват доказателствата, на базата на които САЩ са взели решението си за санкции срещу български граждани и фирми и са солидарни с бившия си депутат Делян Пеевски дотогава. 

Самият Пеевски реагира с писмо до медиите вчера. Политическите реакции от останалите партии също дойдоха след обявяването на санкциите по закона "Магнитски" снощи.

 
Прокуратурата пък се "похвали", че разследва 4 от споменатите 6 лица в докладите от Вашинтон - в случая без Пеевски и определения като "негов човек" Желязков (но не спомена, че разследванията, които се водят за останалите, не са точно за нещата, които се твърдят от институциите на САЩ - б.р.)