"Аз кюлче съм пипал само веднъж в живота си. Бях в БНБ в трезора, да видя златния резерв. Там кюлчетата са натрупани само в големи палети. Ако някой може да повдигне с два пръста едно кюлче си е за него".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира и санкциите от САЩ по закона "Магнитски" срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

"Подкрепяме мерките на финансово министерство на САЩ и очакваме и нашите правораздавателни органи да продължат в тази посока. Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери. Аз моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил и те са чисто политически. Те винаги са били свързани с местните райони, където сме подпомагали.

Миналата година с президента Тръмп, с републиканското правителство, където присъства и сегашния посланик на САЩ, с вицепрезидента и държавния секретар сме обсъждали всички геостратегически проекти и сме имали пълно съвпадение на общите ни интереси по тези проекти – България и САЩ и всички наши съседи. Превъоръжаването на армията с новите F-16. Само месец преди да напуснем управлението подписахме два стратегически меморандума – по 5G и по стратегическата отбрана. Винаги като партия ние сме поддържали възможно най-добри отношения с колегите от САЩ. Затова подкрепяме мерките на тяхното финансово министерство и очакваме и нашите правораздавателни органи да продължат в тази посока на базата на информацията, на разследванията, на фактите и доказателствата. По-скоро ми е чудно как бихме определили такъв цитат на президента Румен Радев от 9 юни 2020 г.: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители", каза Борисов.

Пеевски - "просто бивш депутат".

Той изтъкна, че не е виждал Пеевски месеци наред. Тогава са се срещали за отпускане на пари за смесените райони, където ДПС имат кметове.

"Така, както Христо Иванов и Йордан Цонев си гукат, приемете, че и ние така сме ги говорили по тази тема", каза Борисов, без да уточни за какво точно "гукане" говори.

Срещите му с Пеевски се провеждали в сградата на Министерския съвет или в "Бояна".

"Моите отношения с Пеевски са ясни от години. Той е просто бивш депутат. Друго не знам за него и не искам да ми се отнема тежестта на всичко, което сме направили, за да отговарям на такива въпроси за Пеевски. Желязков не съм го виждал никога", заяви той.

"Това източен бюджет ли е?"

Веднага след най-актуалната тема Борисов коментира и други въпроси, като постави акцент върху успехите на своето правителство. 

Борисов изтъкна доклади на ЕК, според които България е една от малкото държави без макроикономически дисбаланс. Допълни и констацията, че  България е една от трите държави в ЕС без свръхдефицит, като само Дания и Швеция са пред нас, другите са зад нас.

"Това ли наследство не ви хареса? България е готова за Шенген. Това вчера обяви ЕК. С кое да се срамуваме и с кое да не сме горди като първа политическа сила?", попита Борисов.

И допълни:

"Днес мислехме да се занимаваме с НАП, защото този човек трябва да си отиде, както го наричаме СпецOFF, защото доказателствата са ясно, но щеше да се получи размисване на това, което искаме да ви кажем. Вчера ЕК обяви три нови доклада. България е една от малкото държави без макроикономически дисбаланс. Уважаеми приятелю Василев, какво значи за един финансов министър България е една от малкото държави без макроикономически дисбаланс? Това източен бюджет ли е? Извинете се! Това е почтено. Извинете се и за началника на НАП, който сложихте".

ББР - в цветущо състояние

Борисов поиска извинение и за критиките към Българската банка за развитие (ББР).

"Извинете се и за ББР, защото най-ключовото изречение, което чух от Киро (Кирил Петков, министър на икономиката - б.р.), който е наш кадър, е, че той каза, че финансовото състояние на ББР е цветущо и се обслужват кредити. Питам кое за една банка е по-важно от това да си в цветущо финансово състояние, да си обслужват фирмите кредитите и тя да си получава парите. Или тук е в ход друг сценарий. БСП е световен шампион по унищожаване и фалиране на бански – 23 плюс КТБ, значи 24. При всяко тяхно управление по една банка пада. Дали някой иска сега да разклати 10 000 вложители да се измъкнат и да се преразпределят парите. На вас оставям изводите кои правят след това цесии и кои направиха цесиите в КТБ. Дали не върви такъв сценарий", заяви Борисов.

Служебното правителство ще провали изборите

Борисов изтъкна, че служебното правителство ще провали изборите.

"Това правителство, което продължава да прави нечувани смени във всички сектори, не прави единственото, за което Конституцията го е определила – правенето на изборите. Искам днес това да го запомните. Те ще провалят изборите. Тествахме, няма как с тези машини в толкова секции да бъдат проведени изборите. Ще станат опашки и скандали, няма да могат да преброят квитанциите", посочи лидерът на ГЕРБ.

Борисов не е сигурен коя е Мата Хари

Борисов съобщи и, че по време на разпита си в прокуратурата по повод разпространените в публичното пространство снимки от неговата спалня в резиденция "Бояна", не е съобщил коя според него е жената, която е направила снимките, тъй като "не бил сигурен". Той обаче подчерта, че това със сигурност не е плеймейтката Магдалена Тепавичарова, известна като Маги Бадер, защото никога не я е виждал.

"Никога не съм я виждал, не я познавам", подчерта той.

И поднесе извинения на нея и близките й за създадените проблеми.

"Как набедиха едно момиче. Не само, че е набедена, представете си да сте семеен човек и някой да ви каже, че сте моя любовница. Никога по никакъв повод не съм я виждал. Питам защо на базата на един такъв компромат извикаха да унижат в Спецпрокуратурата това момиче. Никога не съм я виждал и не я познавам. Знам много добре какво съм казал. Не съм дошъл да си разкривам личния живот", каза Борисов.