Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Солидарност с Делян Пеевски и личното му становище, отричащо участие в корупция, и очакване да бъдат приведени факти и доказателства, които са мотивирали решението на истнитуциите в САЩ да наложат санкции срещу бившия депутат по закона "Магнитски". С такава позиция излезе тази сутрин ДПС, след като вчера финансовото министерство и Държавният департамент във Вашингтон обявиха Пеевски като един от българските граждани, уличени в корупция, заради което налагат санкции върху него и фирмите му и му забраняват да стъпва на територията на САЩ.

От партията, от която Пеевски е част, обясняват, че "корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката, подкопава демократичните иститурии и лишава невинни граждани от основни човешки права", но цитират и текст от родния закон що е то корупция. Обясвянайки, че Пеевски не е заемал публична длъжност от 2009 т. насам - освен като народен представител, за да осъществява такава (бел. ред. - депутат е висша публична длъжност и Пеевски е в регистъра на хората на висша публична длъжност от 2009 до 2020 г.).

За останалите санкционирани, макар един от тях - настоящият зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков - да е свързван именно с Пеевски, заради което е в списъка на САЩ с наказания по закона "Магнитски", няма и дума. 

Ето пълния текст на позицията на ДПС:

ДПС вярва, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права.

ДПС подкрепя всички, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България.

Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават.

ДПС подкрепя върховенството на закона и ще продължава да работи за това държавните служители и свързаните с тях лица, които използват държавните институции с цел лична печалба, да платят висока цена.

ДПС насърчава всички да прилагат подходящи и ефективни мерки срещу прането на пари за справяне с рисковете, причинени от корупция.

ДПС ще продължи ангажимента си за провеждане на реформите, свързвани с прането на пари, които водят до финансова прозрачност и отчетност.

Призоваваме регулаторните органи да предупреждават рисковете от правенето на бизнес с корумпирани лица и техните компании.

Твърди се, че „Делян Славчев Пеевски („Пеевски“) е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.“.

„Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица.“ (Чл. 3, ал. 1 от ЗПКОНПИ)

Напомняме, че г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 година до сега, освен че е бил народен представител от ДПС.
ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. До тогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.