"Задачата ни е провеждане на прозрачни избори на 11 юли. Не бива да подминаваме подводните камъни в организацията, трябва да имаме готовност за гъвкавост, за да има легитимни, честни и прозрачни избори, които да бъдат разпознати от мнозинството избиратели."

Това заяви служебният премиер Стефан Янев на среща с новоназначените от него областни управители в 28 района на страната. Той представи екипа, на срещата са и финансовият министър Асен Василев, и представители на останалите министерства. Янев предупреди, че служебният кабинет, част от който са и управителите по места, не бива да допуснат "негативи, на които сме били свидетели преди и трябва максимално да ограничим практиките, които след избори водят до полемика, че е имало нещо нередно".

"Нашата задача е да не допуснем нередности", добави той. 

Премиерът припомни, че парламентарният вот се провежда при току що променен Изборен кодекс и по нови правила, въпреки че и досега е имало и машинно гласуване. Сега обаче се очертава избирателите да гласуват само с машини, а хартията остава само в най-малките секции - с до 300 избиратели - и у нас, и в чужбина (задълителното само машинно гласуване е в Конституционния съд, но той няма срок за произнасяне и е под въпрос дали ще излезе с решение преди вота - б.р.)

Именно за организацията на машинния вот Янев подчерта:

Това е сериозна задача, която поставя въпроса и за начина на този тип провеждане на изборите. Говорим за цялостен подход. Всички решения, които до момента е имало, не са нови, знаят се, но ние сме поставени пред нови предизвикателства - осигуряване на допълнителни машини от ЦИК, те да бъдат сертфицирани така, че обществото да е сигурно, че направеното от нас, ЦИК и специалистите гарантира честен изборен процес. 

Работното съвещание продължи при закрити врати. 

По-късно стана ясно, че на разговора с областните управители присъства секретарят на президента Румен Радев по антикорупционните въпроси Плмен Узунов (който е и обект на прокуратурата за "търговия с влияние", но пък арестът му от лятото миналата година вече бе обявен за незаконен - б.р.)

Според участици в съвещанието един от акцентите покрай организацията на изборите на 11 юли е било да се следи чрез държавни фирми и структури да не се организира корпоративен вот и да се пресекат познати от предишни години практики за друг вид участие на тези структури в изборната кампания и гласуване - покрай действия на представители на горски стопанства и т.н. Областните управители ще трябва да проведат срещи с началниците на държавни ведомства по места. 

Очаквайте подробности.