Нови областни управители – двама от които с професионална биография в ДАНС и МВР, добавка от 50 лв. на пенсионерите за юни и удължаване на противоепидемичната обстановка до 31 юли. Това са част от решенията, които взе на днешното редовно заседание служебният кабинет. 

Служебният кабинет на Стефан Янев продължава с политиката да сменя областни управители, които имат важна роля в организирането на изборите, като назначава бивши служители на силовите ведомства. В сряда са назначени нови областни управители на Варна, Добрич, Силистра и София. 

За областен управител на област Силистра е назначена Ели Тодорова. Тя е юрист, а в периода 2003–2007 г. е била общински съветник в Силистра. 

Васил Карапанчев е назначен за областен управител на област Добрич. Дълги години е работил в системата на МВР и ДАНС, като включително е заемал длъжността директор на ТД „Национална сигурност“ – Добрич при ДАНС от 2010 г. до 2014 г. Висшето си образование е получил в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. 

Митко Михайлов е назначен за областен управител на област София. Притежава дългогодишен административен и управленски опит, заемал е ръководни длъжности в администрациите на Министерството на финансите и Министерството на младежта и спорта. През 2015 г. е заемал поста зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Притежава висше икономическо и юридическо образование. 

За областен управител на област Варна е назначен Марио Смърков. Дълги години е работил в системата на МВР, като от 2015 г. до 2017 г. е служител в ГД „БОП“.  През последните години работи в частния сектор. Юридическото си образование е получил в Техническия университет във Варна. 

С друго решение служебният кабинет ще даде за пореден месец 50 лв. добавка към пенсиите на близо 2 088 000 пенсионери. Допълнителната сума за юни ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. За изплащането на добавките за месец юни правителството ще отпусне допълнителни 104 400 000 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване. Целта е да се подкрепят пенсионерите, във връзка с ограничаване на последствията от COVID-19, съобщават от правителствената информационна служба. 

До 31 юли се удължава и срокът на извънредна епидемична обстановка. От Министерския съвет уточняват, че по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за последния отчетен 14-дневен период (26.04-09.05.2021 г.) заболяемостта от COVID-19 в държавите от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство е средно 277,27 на 100 хил. население, а в 11 държави надхвърля средната за ЕС. Регистрираната 14-дневна смъртност за същия период е 5,56 на 100 хил. население, като в 11 от държавите надхвърля средната за ЕС.

Въпреки наблюдавания спад на заболяемостта от COVID-19 в страната, разпространението на коронавирусната инфекция засяга всички области. Случаи се диагностицират при лица от всички възрастови групи, като смъртността продължава да е най-висока при хората в напреднала и старческа възраст. В световен план, към 09.05.2021 г., България се нарежда на 11-о място по 14-дневна смъртност, се казва в съобщението на правителствения пресцентър. 

Оттам добавят още, че е необходимо и да се продължи прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, което ще спомогне за намаляване на вероятността за разпространение на новите варианти у нас.