Кадровите рокади, които служебното правителство започна да прави, не минават точно плавно. Днес стана ясно, че редица от новите титуляри на министерствата са освободили заместниците си от мандата на кабинета „Борисов 4“, което е нормална практика, защото те са част от политическите кабинети. „Драма“ обаче се разигра в Българската агенция за инвестиции (БАИ), където зам.-изпълнителната директорката се оплака, че е била „изхвърлена“ новия си началник в деня, в който той бе назначен. 

Малко по-рано през деня служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че Стамен Янев, който оглавяваше БАИ преди да стане заместник на ексминистъра Лъчезар Борисов, отново ще оглави агенцията. 

Очевидно Янев е решил също да предприеме курс за обновление в екипа си, освобождавайки Десислава Трифонова - със заповед на министъра. По думите й обаче това не е станало по цивилизован, а по следния начин:

„Днес в 11:00 часа Стамен Янев нахлу като мутра в БАИ и ме изрита. Беше ми връчена заповед за освобождаване без предизвестие. Не разбирам защо бях изхвърлена по този начин“.

Думите на Трифонова бяха излъчени на живо от novini.bg.

Няма нередности в агенцията, няма мотиви за смяната, продължи бившата вече зам.-директорка. „Това е чист реваншизъм. Аз съм на поста като експерт. Това се прави в период на криза. Ние с екипа буквално сме спали тук, за да реализираме инвестиции за 800 млн. Лева”, заяви още.

И посочи в заключение:

“Министърът дори не ме познава, за да е недоволен от работата ми. Това ли е начинът за управление на държавата в момента? Това се случва пред очите на инвеститорите.”

Само по себе си това е любопитно, тъй като Янев би могъл да я уволни във всеки един момент досега като зам.-министър. Новият министър обаче обясни, че рокадата се налага, тъй като Янев има опит в ръководенето на агенцията, което в ситуацията на криза е основно. Трифонова бе и.д.

Паралелно с обявлението за назначението на новия стар шеф Янев, Кирил Петков обяви и кои ще са заместниците му в МИ. „Екипът ми е много добър, абсолютни професионалисти. Всички идват с идеята да бъдат  прозрачни и професионални хора. Много от тях имат и опит в държавното управление. Имаме и хора от частния сектор. Имам трима заместник-министри: Карина Константинова, Яна Балникова и Ирена Младенова. Това ще е третият път, в който Ирена Младенова е в служебен кабинет“, обяви новият министър.

Както Клуб Z писа, рокади има и в МВР. Бойко Рашков освободи aдминиcтpaтивния ceĸpeтap нa вeдoмcтвoтo Бoйĸo Cлaвчeв. Засега не е ясно дали ще има промяна и по отношение на професионалното ръководство на ведомството, каквато обикновено следва със смяната на кабинета (макар и този да е служебен).

Назначени бяха в същото време заместник-министри на вътрешните работи са назначени Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов. Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 г. След този период, до началото на 2020-а е зам.-директор на Бюрото по защита при главния прокурор. От юни 2020 г. досега е служител в КПКОНПИ. Завършил е Висшия институт при МВР със специалност „Право“. Катинов е заемал поста заместник-министър във ведомството от края на януари до май 2017 г. В периода 2014 г. - 2015 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен. Има висше икономическо образование. Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 -септември 2018 г. е ръководител на Инспекторат НЗОК. Завършил е Военната академия „Г.С. Раковски“.

В екипа на здравния министър Стойчо Кацаров също влизат трима заместници – всички лекари, единият от които е шефът на COVID отделението в болница „Александровска“ - д-р Тома Томов. Останалите двама са колеги на Кацаров от 38-ото Народно събрание - д-р Димитър Петров и д-р Александър Златанов. Първият – бивш управител на здравната каса, вторият – бивш директор на РЗИ за София област и за Перник.

Лазар Лазаров, Иван Кръстев и Надя Клисурска пък ще са тримата заместници на социалния министър Гълъб Донев. Лазаров се счита за вечния зам.-министър в МТСП – от ноември 2007 г. до юли 2009 г., от юни 2013 до август 2014 г. и от ноември 2014 г. до май 2016 г., а после и в края на януари 2017 г. - по време пак на служебното правителство. Кръстев и Клисурска пък са подчертано червени кадри. Кръстев бе на поста и в кабинета „Орешарски“, а Клисурска – един от активните депутати на левицата по социалните теми.

Двама заместници ще има министърът на външните работи Светлан Стоев – и двамата вътрешни за системата. Калин Анастасов беше главен секретар на министерството и посланик в Армения, а Василий Такев – за последно директор на дирекция във ведомството.

В Министерство на отбраната Георги Панайотов ще разчита на  Пламен Йорданов и Александър Петков, съобщава БНР. През 2004 г. Йорданов е назначен в Съвместното оперативно командване. До тази година заема експертни и ръководни длъжности в областта на командването и управлението на съвместните операции. Петков е бил финансов мениджър в “НУРТС България” и експерт по корпоративни финанси в “Български енергиен холдинг”.

Новият министър на културата Велислав Минеков пък вместо двама ще има трима заместници, за което днес Министерският съвет прие решение. Проф. д-р Борислава Танева е с ресор „Сценични изкуства, художествено образование и авторско право”, Весела Кондакова- изпълнителен директор на Българска музикална асоциация и историкът доц. д-р Пламен Славов, ресорите на които не са посочени. Славов бе народен представител в 38-то, 40-то и 42-рото Народно събрание от левицата.

С назначени заместници е вече и образователният министър Николай Денков. В работата в краткия мандат на служебен министър ще му помагат Мария Гайдарова, проф. Генка Петрова-Ташкова, проф. д-р Нели Косева и Евгения Пеева-Кирова, става ясно от сайта на министерството.
Гайдарова е сред първите иноватори в системата на средното образование, от 1998 г. ръководи ОУ "Райна Княгиня" в Пловдив - официално признато от МОН за едно от първите иновативни училища в страната.

Проф. Генка Петрова-Ташкова е доктор на фармацевтичните науки и преподавател в катедра "Организация и икономика на фармацията" в Медицински университет (МУ) – София.

Проф. Нели Косева е главен научен секретар на БАН, доктор по химия. Съавтор е на 78 научни труда, от които 56 в реферирани и индексирани издания, също така на две авторски свидетелства, един патент и две патентни заявки. 

Евгения Пеева-Кирова е основател на фондация "Заедно в час", чиято цел е да осигури равен достъп до качествено образование. Преди това е работила като консултант по бизнес развитие в международната компания McKinsey&Co. 

Трима са новите зам.-министри на финансите. В екипа на министър Асен Василев влизат Ваня Стойнева, Виолета Лорер и Моника Димитрова-Бийчър

Виолета Лорер е финансист с международен опит, а в служебното правителство през 2013 г., назначено от президента Росен Плевнелиев, е зам.-министър също, но на икономиката. В последните години работи в IT сферата, както и по проекта за международен логистичен център на Летище Пловдив.

Ваня Стойнева е работила в четири министерства - МФ, МОН, МТСП, МИЕТ, като два пъти е заемала поста заместник-министър – на образованието и науката в служебното правителство през 2017 година и заместник-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет през 2013 година. От 2019 година досега е заемала поста ръководител звено „Съответствие“ във „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД. 

Моника Димитрова-Бийчър е юрист и част от екипа, който създава Агенцията по обществени поръчки през 2004 г., участвала е в процеса по договаряне на техническата рамка по Инструмента „Шенген“. Била е Ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет“ към Министерство на финансите в периода 2011 г. – 2016 г. и директор на дирекцията. Последната й месторабота е Министерство на външните работи.

С трима заместници ще работи и служебният министър на околната среда Асен Личев. Това са Емилия Тончева, Петър Димитров и Валерия Калчева-Бочукова. 

Емилия Тончева е юрист, но повече за професионалната й биография не се споменава в съобщението на Министерския съвет за назначението. 

Петър Димитров е началник на Басейнова Дирекция Дунавски район с център град Плевен в продължение на 5 г. до 2020 г.  Той е инженер по специалността „Хидромелиоративно строителство“ и е в системата на специалните екослужби от  2003 г. 

Валерия Калчева притежава значителен административен и управленски опит, работила е последователно в три министерства – МОСВ, МИЕ и МЗХ. От 2017 година досега е била член на Съвета на директорите на Фонд ФЛАГ ЕАД. Магистър е по право от СУ „Св. Климент Охридски“.

Очаквайте подробности