Какво е нужно на една книга, за да влезе в категорията „добро лятно четиво“? Първо, трябва да не ни натоварва с прекалено тежки мисли за човека, живота и вселената. Второ, желателно е да ни разсмива от време на време. Трето, трябва да е увлекателна и докато я четем на шезлонга на плажа, по възможност да не чуваме крясъците на децата от съседния чадър.

Новият български криминален роман „Убийство с дъх на смокини“ от Олга Раева отговаря и на трите критерия. И като капак, в унисон със сезона – мястото на действието е българското Черноморие. Като прочетат името на градчето, в което се случва убийството (Приморие), и забележат руското присъствие в близост, читателите сигурно ще се досетят, че става въпрос за реално място. Романът „Убийство с дъх на смокини“ обаче започва с уговорката, че всяка прилика с лица и събития е случайна…

Столична журналистка, млад следовател, пенсиониран полковник и местен общинар бонвиван са главните действащи лица в този криминален дебют.

Около тях действието изпълват и многобройни колоритни персонажи от малко провинциално градче в България. Самата авторка е бивш журналист. Макар и не криминален, а финансов репортер, Олга Раева познава света на медиите и той звучи убедително на читателя. Само журналист може да се зарадва, ако му се случи да поработи по време на отпуската си. И само с вътрешен човек един журналист може наистина да свърши добре работата си. Миналото на Олга Раева като шампион по шахмат при девойки издава страстта да се предвиждат следващи ходове и да се разгадават мислите на противника.

„Убийство с дъх на смокини“ е един интелигентно написан криминален роман, в който няма да откриете убиеца, докато не стигнете до края му, което си е истинската тръпка на почитателите на този жанр. Това е нещо като успешно (или неуспешно) положен изпит от автора на всяка кримка. В това отношение дебютът на Олга Раева минава категорично теста.

Развлекателният български криминален роман е нещо позабравено в най-новата ни литература. Сигурно, защото по стечение на обстоятелствата в годините на преход ни вълнуваха по-драматични неща. Е, време е да се позабавляваме. Надяваме се и със следващия криминален роман на Олга Раева.