Това не беше добра седмица за българските вегетарианци. Поне от новинарска гледна точка.

Започна се още миналия укиенд, когато група инвеститори от Стара Загора направи кърваво жертвоприношение, за да вдигне цената на биткойна. Ръководител на тази ОПГ бил криптoмилиoнeрът И.A., който организирал заколването на двa пeтeлa в квaртaл "Дъбрaвa" в имeтo нa финaнcoвия cи уcпeх.

В cъбoтa, 22 мaй, инвеститорите плaтили пo 15 лeвa нa coбcтвeникa нa един кокошарник, за да им преотстъпи два петела, с които „извършили кървaвия ритуaл“, четем в местната преса.

Рeзултaтът нe зaкъcнял. Вcлeдcтвиe нa caкрaлнoтo дeяниe цeнaтa нa биткойна ce пoкaчилa oт $32 000 дo $40 000, твърдят старозагорските финансисти. 

Кратка справка обаче посочва, че само в Стара Загора биткойнът е преживял такъв разцвет, в останалите места на света той се движи между 28 и 32 хиляди евро през тази седмица. Което, разбира се, доказва ползата от курбана. Жалко, че инвеститорите са финансирали клането само на два петела.

Ако бяха рискували малко повече капитал и бяха платили за 20 петела, Стара Загора сега щеше да е световната столица на криптовалутата и вероятно вече щяха да пристигат първите милиардери от Европа, Америка и Австралия, за да извършват и те печелившите си жертвоприношения. А самият Илон Мъск щеше да тропа на портата на криптомилионера И.А. и да го моли за други финансови съвети.

Понякога размахът е по-важен от самия курбан, но Стара Загора изтърва този шанс. Тя ще продължи да си е градът на липите, на загорката и на Иван Пилето (не Петлето), вместо да е столицата на криптокралете. 

Само седмица по-късно отново шок за вегетарианците - служебният министър Рашков разказа пред камерата на Диков, че получил оплакване от анонимен засега бизнесмен за заплахи, отправяни му лично от бившия премиер Борисов.

Цитирам: „Днеска пристигна при мен един човек, който такива неща ужасяващи ми съобщи, че аз не знам къде живеем, в каква държава живеем или сме живели. Просто не мога да си обясня. Ще ви кажа какво ми цитира този човек. Нещо ужасяващо е: как му е казано, че има жена и деца, или пък има семейство, които няма да разберат дали не ядат неговото месо."

Ето, че само за седмица, България най-сетне може би разбра защо е права Грета Тунберг. Шведската икона на световното екодвижение отдавна критикува консумирането на месо и вече обяви, че намаляването на пържолите е най-новата й кауза, тъй като води до унищожение на природата и от там на човечеството. Вероятно и тя самата не подозира колко е права в българския политически контекст. Щом са почнали не само да се ..ъм..таковат, ами и да се ядат. Вече си мисля, че оплакванията отпреди тая седмица за сексуални разни посегателства в бизнеса и политиката, може да се тълкуват и като хвалба. „Глей, глей, мен само ме на....а, а оня го и изядоха.“ 

Тук исках да напиша „но стига вече мракобесия, да минем към по-веселата част“, ала мога да изпълня подобно намерение само наполовина. Тоест наполовина да е весело и наполовина мракобесно. Борисов казал пред младежкото ГЕРБ, че положението сега в България е като при турското робство и Съветския съюз едновременно. А Дончев допълнил, че е още и като Средновековието, когато горели вещиците на клада. Аз позиция не искам да заемам, вие си решете весело ли е, мракобесно ли е и чува ли се музика.

Гледам, разни приятели коментират, че трудно ще изплуваме от поредната си държавна и държавническа катастрофа и че 40 години Мойсей е водил евреите през пустинята, докато забравят, че са били роби. Може на човека просто чувството му за ориентация да не е било добро, но глей какъв пиар си е направил от това, по бойкоборисовски. Ама да не се разсейваме. Та едно поколение трябвало да си отиде, за да забравим, че сме били под робството на ГЕРБ, викат тия приятели. Обаче то същото съм го чувала и за комунистите и БКП. А преди това са го разправяли и за фашистите, пък за турското робство да не говорим. Лошото е, че България толкова робства си е надиплила в учебниците по история, че от 1300 години чакаме да умрат поредните, за да се отървем от поробителите и да заживеем като едни истински демократи, а то като погледнеш - накрая нищо друго не правим. Чакаме си.

Та да се върна на Мойсей. Казал още Борисов на младежкото ГЕРБ, че него и да го арестуват, борбата трябва да продължи. Аз, казал, за това живея - да има ГЕРБ и мен като ме няма. Ще си сложите един портрет тука и ще му козирувате.

Аз съм козирувала едно време на портерти. А пред един паметник на Лиляна Димитрова давахме даже дежурство - да не вземе да избяга. Това беше по времето на робството на Тодор Живков. И понеже още не съм умряла, явно продължава да ни тежи и то.