Американската социална мрежа Facebook вече няма да цензурира хипотези и теории, дори конспиративни, за произхода на вируса SARS-CoV-2, довел до световната пандемия от COVID-19, съобщиха хората на Зукърбърг.

Решението идва в същия ден, в който президентът на САЩ Джо Байдън призова американските служби за сигурност да удвоят усилията си в изследването на произхода на пандемията, и по-точно - дали вирусът не се е разпространил след лабораторен инцидент в Ухан, Китай.

Тази хипотеза отново възникна, след като стана ясно, че няколко специалисти от лабораторията са били приети в болница със симптоми, подобни на COVID-19, месец преди първия официален случай.

Важно е да се отбележи, че не става дума за конспиративната теория, според която вирусът е изкуствено разработен от китайската държава - това е невъзможно според консенсуса на редица учени по света. Според тях SARS-CoV-2 няма никакви белези на изкуствено създаден вирус.

Възможността обаче учените в Ухан да са изпуснали от лабораторията естествен вирус, върху който са работили, не е немислима.

Китай усилено възпира всякакви опити за по-подробно изучаване на произхода на пандемията от независими специалисти в последните две години. Известно е и че местните власти умишлено са скрили информация за инфекциозността на вируса в първите дни на разпространението.