Откъде се появи вирусът COVID-19? От месеци учени се опитват да отговорят на този въпрос и засега версията с най-много подкрепящи е данни, че вирусът се е появил в Китай след консумиране на заразено с него животно.

Най-вероятно е той да е преминал в това животно от заразен прилеп, така че и първоначалната версия, че местни в Ухан са яли болни прилепи също вече е опровергана. Американското издание „Уолстрийт Джърнъл“ обаче съобщи, че има данни, подкрепящи все още непотвърдената версия за вирус, тръгнал от лаборатория в Ухан. 

Според информации на американското разузнаване още през ноември 2019 – тоест месец преди да се появят първите болни, трима учени от лабораторията в Ухан са постъпили в болница с тежки симптоми на заболяването.

Според специалисти това са обезпокоителни данни, които непременно ще бъдат обсъдени на срещата на СЗО.

Засега се смята, че първият официален случай на COVID-19 е докладван на 8 декември 2019.

В лабораторията в Ухан учените са изследвали коронавирусите в болни прилепи. Възможно ли е заразата да се е появила така? Лабораторията е засекретила данните си и те все още не са достояние на учените от други страни.

Китайското правителство многократно отхвърли предположението, че вирусът идва от тяхна лаборатория. На официално запитване на „Уолстрийт Джърнъл“ представители на правителството в Пекин са заявили:

"САЩ преувеличават теорията за изкуствено създаден вирус."

Според тази теория учените в Ухан са открили вируса COVID-19 в болен прилеп и са търсели лекарство или ваксинация срещу него. Дейвид Ашър, бивш сътрудник във външното министерство на САЩ, който ръковедеше екипа за проучване на произхода на заразата, заявява пред вестника:

"Не мисля, че е много вероятно трима души от лаборатория, която работи при най-строги правила за хигиена и сигурност, да се разболеят просто така едновременно."

Той допълва и че когато изследователите на този вирус в лаборатория внезапно се разболяват едновременно от него и постъпват в болница, не може да става дума за обикновен грип. 

Китай продължава да твърди, че вирусът се е появил извън неговата територия. Според Пекин - най-вероятно в американска лаборатория в Мериленд. Повечето учени в света обаче смятат това твърдение за невярно, още повече, че за него няма никакви доказателства.