Европейските ръководители ще изразят солидарност с България във връзка с разкритията за взривовете в складове с боеприпаси, за които се предполага, че са извършени от руски агенти.

Така отговориха на въпрос на Клуб Z източници от Брюксел.

На 24 и 25 май ще има специален Европейски съвет. Той ще бъде първата физическа среща между ръководителите на страните членки на ЕС от началото на годината.

Този път България ще бъде представена не от премиера, а от президента Румен Радев.

На срещата ще бъде изразена солидарност със страните членки на ЕС във връзка с действията на Русия, включително с Източните Балкани, заявиха източници от Брюксел. На уточняващ наш въпрос те дадоха следния отговор:

„Тази солидарност включва и случилото се в България, както и в Чехия.“

Тази връзка бе установена от българската прокуратура и ДАНС.  Става дума за взривове в складове за боеприпаси през 2011, 2015 и 2020 г., подобни инциденти в Чехия, както и за опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев преди шест години.

Действията на Русия ще бъдат обсъдени на стратегически дебат вечерта на 24 май, по време на работна вечеря на ръководителите на страните членки. Европейската комисия и върховният представител за външната политика Жозеп Борел ще бъде поканени да изготвят доклад, посветен на петте принципа на отношенията между ЕС и Русия, установени от Съвета през 2016 г.:

• 1. Изпълнение на споразуменията от Минск за конфликта в Източна Украйна като ключово условие за всяка съществена промяна в позицията на ЕС към Русия;

• 2. Укрепване на отношенията с източните партньори на ЕС и други съседни държави, включително в Централна Азия;

• 3. Повишаване на устойчивостта на ЕС в различни сфери, сред които енергийната сигурност, хибридните заплахи или стратегическата комуникация;

• 4. Избирателно сътрудничество с Русия по някои въпроси от интерес за ЕС;

• 5. Необходимост от установяване на контакти между хората и подкрепа за гражданското общество в Русия.

Възможно е лидерите да обсъдят и нови санкции срещу руски представители съгласно Глобалния санкционен режим на ЕС, казаха още нашите източници. Има вероятност някои ръководители да заявят, че са необходими още мерки. Други пък могат да кажат обратното. Но именно дискусията, а не санкциите са главната тема на Европейския съвет.

Не е изключено обаче през юни да бъде удължен срокът на съществуващите сега санкции срещу Москва.

Другата основна тема на срещата на върха са ваксините срещу COVID-19. Ще бъдат обменени мнения за предложението временно да отпаднат патентите за ваксините.

Лидерите ще направят и оценка на договореностите с Великобритания. На 1 май след неколкократно отлагане бе одобрено двустранното търговско споразумение.