Активизиране на чужди служби "като част от комплексни усилия за маргинализиране на български позиции в областта на външната политика, свързани с отстояване на националните ни интереси по линия на държавнотворчески елемент, какъвто е езикът, както и по отношение на историята и културата ни", "опити за разпространяване на неверни твърдения в медийното пространство, дискредитиращи отделни финансови институции или цели секторни политики/системи", пресичане на руски шпионски набези.

Това е малка част от доклада за дейността на ДАНС за миналата година, депозиран в Министерския съвет на фона на "драматургията" (по говорителя на служебното правителство Антон Кутев) с ръководителите на спецслужбите, излезли в отпуск за времето на мандата на служебния кабинет.

Макар от ДАНС да не споменават имена на държави и служби, както и на финансови институции, лесно е да се проследи "мисълта" им. Що се отнася до езика, историята и културата ни и активизирането на чужди служби, ясно е, че се визира Северна Македония и българската позиция по присъединяването й към ЕС и изпълнението на договорните отношение между София и Скопие.

По отношение на отделните финансови институции пък отдавна текат сюжетни линии, свързани с Българската банка за развитие (ББР), като вече официално служебното правителство обяви писаното от медиите назад във времето - ББР е кредитирала с десетки и стотици милиони левове 8 големи компании на неслучайни хора.

Миналата година пък се вихреше скандала с купуването на акции на ПИБ от държавата, заради което в парламента бе създадена и нарочена временна анкетна комисия, за да разследва влизането на ББР като акционер.

Руските дипломати

Описани са случаите с прогонените руски дипломати "като конкретни резултати през 2020 г. от противодействието на чужди специални служби в рамките на цялостния междуинституционален механизъм". И се изброява: "пресичане на целенасочените опити на дипломат от посолството на Руската федерация и служител от Търговското представителство за нерегламентирано придобиване на информация, представляваща държавна тайна, свързана с избирателния процес в България и развитието на енергетиката и енергийната сигурност", както и: "пресичане на целенасочените опити на дипломат от посолството на Руската федерация за нерегламентирано придобиване на информация, представляваща държавна тайна, свързана с числеността на разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ".

В масива с нежелани на територията на Република България чужденциса включени 11 чужди граждани, свързани с дейността на чужди специални служби, отчитат още дейност за 2020 г. от т.нар. българско ФБР. 

"От страна на ДАНС самостоятелно или в координация с други ведомства са предприемани и множество оперативни мерки, водещи до отказ от дейност срещу България на конкретни лица, работещи в полза на чужди сили", четем още. 

Няма тероризъм

През 2020 г. не е получавана информация за подготовка на терористични действия на територията на страната, за директно нападение срещу български граждани и интереси зад граница и за изграждане на терористични структури на наша територия - става ясно още от доклада. Но пък после четем: Осъществяван е контрол върху оценени като рискови категории. лица и групи у нас, както и мониторинг върху обстановката в рискови държави за идентифициране на признаци за нарастваща терористична заплаха за България и за Европа. Според бележката под линия в ДАНС се получават около 60 сигнала на месец за възможни терористични заплахи – от граждани и държавни институции. В голямата си част те съдържат непотвърдена информация без конкретика, но въпреки това всеки от тях е обект на подробна проверка.

И все пак, от службата отчитат задържан български гражданин, който е пътувал до Сирия за участие във въоръжени действия на страната на терористични структури. Както и наложени принудителни административни мерки „отнемане право на пребиваване”, „експулсиране”, „забрана за влизане в Република България” и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите – членки на ЕС” на 8 чужди граждани.

Любопитна е частта с българските крайнолеви и крайнодесни структури. Най-общо казано, активността им е била ниска, не са представлявали заплаха.

Обаче, "нараства пропагандата в интернет на последователи на крайнодясната идеология". И после от ДАНС описават идеологията, като приликите с някои организации и политически партии е случайна:

"Те търсят поле за изява на база на патриотизма, стремежа към съхранение на националната и културната идентичност и на християнските ценности. Запазват се призивите за „превъзходство на бялата раса“, срещу мултикултурализма, феминизма, лицата с нетрадиционна сексуална ориентация, „ционисткото лоби“, комунизма и др. Привържениците на крайнолеви идеологии се фокусират върху необходимостта от промяна на обществено-политическия строй, както и срещу политики на НАТО, ЕС и САЩ".

През 2020 г. продължава тенденцията за намаляване на незаконната миграция към Европа, отчитат още от ДАНС. Извършена е била проверка на 73 957 лица. В резултат не е допуснато влизане или пребиваване у нас на чужди граждани, кандидатстващи за виза, статут на пребиваване, българско гражданство или получаване на международна закрила, чиято дейност създава или може да създаде рискове за националната сигурност.

За годината пресечени били и "множество схеми за данъчни измами и други ощетяващи фиска посегателства. По предварителна оценка чрез осъществяваната престъпна дейност са нанесени щети на държавния бюджет за над 510 млн. лв., а предвид дългосрочния ѝ характер, размерът на предотвратената щета е няколкократно по-голям.временно са спрени 113 съмнителни трансакции на обща стойност 37,5 млн. евро."

Споменава се и прословутата прокурорска проверка на сделките по приватизацията, която потъна откъм информация. 

"Периодично към прокуратурата продължават да се изпращат справки с обработваната информация", лаконични са от ДАНС.