Решението на националния селекционер на Франция Дидие Дешан да върне в отбора Карим Бензема за Евро 2020 изненада футболния свят. Тайната бе пазена до последно - и добре пазена.

Нападателят на "Реал" (Мадрид) бе изваден от селекцията в края на 2015 г. заради скандал по обвинение, че участвал в изнудване на бившия си съотборник Матийо Валбуена за секс запис с негово участие. Валбуена бе шантажиран за пари, а Бензема, поне според обвинението, се наел с посредническа роля. Той го бил увещавал да си плати, за да бъде изтрит записът. Твърди се, че познавал шантажорите - хора от престъпния свят в Марсилия.

Карим винаги е отричал вина. Той пропусна Европейското в родината си през 2016 г., на което Франция стана вицешампион, и Световното две години по-късно, когато седна на трона.

"Изненадата на шефа" е заглавието на в. "Екип". Има френски филм с такова заглавие.

"Амнистиран", тръби пък мадридският в. "АС".

В изданието се изтъква, че Дешан най-сетне ще направи "мечтано нападание с участието на Карим Бензема, Килиан Мбапе и Антоан Гризман".

"Екип" разкрива, че намерението на селекционера било обсъдено на лагер на отбора през март. Явно съотборниците на Бензема са се съгласили той да бъде призован отново. "Тимът е по-важен от мен", е цитиран да казва Дешан. Той добавя, че решението се "въртяло в главата му" от известно време. Но крайното "да" дошло едва вчера, часове преди да оповести състава за Евро 2020, стартиращо на 11 юни в Рим.

Сред 26-имата няма други изненади. Личи, че наставникът ще разполага с всичките си най-добри налични футболисти в момента. Липсват големи имена, но това не е изненада.

А сагата за Бензема не е приключила още - не и като дело. Съдът ще заседава от 20-и до 22 октомври. Имаше отлагане от началото на тази година. Тогава таранът реагира в инстаграм с пост "фарсът да приключи".

От началото на сезона Бензема има 29 гола във всички турнири. Основно негова е заслугата "Реал" да достигне до полуфинал в Шампионската лига и още да е в играта за титлата на Испания.