Звездата на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема няма да е част от отбора на Франция за домакинското европейско първенство през лятото. Решението е взето от президента на футболната федерация на страната Ноел льо Гре и от селекционера Дидие Дешан.

Бензема бе отлъчен от селекцията още през миналата година, когато стана ясно, че има участие в изнудване на съотборника му Матийо Валбуена със секс запис, качен на телефон. Нападателят бил шантажиран за пари, а Бензема имал посредническа роля. 

В момента тече разследване, което трябва да установи каква точно е вината на Карим Бензема и дали има такава. Играчът отрича да е участвал в шантажа. Той твърди, че само искал да помогне на съекипника си, тъй като познавал някои от хората, сдобили се със запис, уличаващ Валбуена в изневяра.

Има ограничетелна заповед за срещи и разговори между двамата футболисти. Наскоро обаче играчът на "Лион" обяви, че не би имал нищо против да играе заедно с Бензема за Франция. Въпреки това Льо Гре и Дешан са взели решение да избегнат напрежение в и около отбора по време на "Евро 2016".

Самият Бензема също обяви, че няма шанс да играе на финалите в родината си. Някои футболисти на "петлите", като например Патрис Евра, изразиха съжаление заради ситуацията. В национални анкети пък повечето французи подкрепят решението на боса на футболната федерация и на Дидие Дешан.