„Когато на опашката за ваксини отиде човек над 60 години, той трябва да получи дозата си веднага, независимо че преди него чакат още 10 човека извън тази възраст."

Това твърди зам.-министърът по здравеопазването д-р Александър Златанов пред Нова тв.

Първоначално здравният министър д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, според която от понеделник до четвъртък трябва да се ваксинират само възрастните хора над 60 г. и хронично болни. Ден по-късно в заповедта беше добавено "приоритетно". Петък, събота и неделя са дни без приоритети.

„Целта на всички начини на записване за ваксинация е хората да разберат, че имунизирането е изключително важно, за да бъдем подготвени за справяне с пандемията. Приоритет даваме на най-уязвимите хора – тези, при които има най-висока смъртност и които преболедуват най-тежко. Опитваме се максимална част от хората над 60 години да бъде имунизирана”, коментира Златанов в сряда, но не влезе в детайли как ще се гарантира тази приоритетност. И досега възрастни и болни би трябвало да се третират приоритетно като посочени като групите за ваксинация в четвърта фаза.

Той каза само, че личните лекари и ваксинационни пунктове трябва "да се организират така, че да има приоритет не само на хартия, но и да се спазва".

"Процентът на имунизирани хора над 60 години е твърде нисък. От над 1 970 000 души в тази група, 245 300 са имунизирани с първа игла, 70 и няколко хиляди и с втора. Около 17,5 процента са получили и двете дози ваксина. Анализът на трите вълни на COVID-19 установи, че най-страдащо е именно населението над 60 години. Хората, загубили живота си от COVID-19, са със средна възраст 72 г.", добави той.

Според бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов на хората над 60 г. били поставени около половин милион дози и това било близо половината от всички сложени ваксини.

Златанов беше категоричен, че няма да има върнати желаещи да се ваксинират.

„Никой не се връща. Практиката от вчера показа, че независимо, че има някакво объркване, броят на ваксинираните не е намалял, а напротив – даже се е увеличил”, каза той. И допълни: „Ако някъде има върнати хора – информирайте ни. Готови сме да бъдем адекватни на момента само и само да няма върнати хора”, добави той.

Целта на здравното министерство през следващите два месеца ще бъде да има по 50 хиляди поставени дози ваксини на ден.

Запитан дали е вярно, че ще бъдат уволнявани директорите на „Пирогов”, Александровска болница и ВМА, той отговори: „Не, това към този момент не е вярно. Получиха се сигнали и се назначиха проверка за "Александровска". Тече проверка. Поне една седмица ще бъде нужна. Според мен от нейния резултат ще има и последващи действия. Какъв ще бъде той – не знам”.