Ден, след като новият служебен здравен министър Стойчо Кацаров издаде заповед за нови правила при осъществуването на ваксинацията срещу COVID-19, тя претърпя съществена промяна. 

В новия вариант е добавена само думата "приоритетно". 

"От понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и временните имунизационни пунктове ваксинират приоритетно лицата на възраст над 60 години и лицата с хронични заболявания, като исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания, онкологични заболявания или други заболявания по преценка на лекаря. Петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи лица", гласи текстът на заповедта от 18 май.

Така и личните лекари, и ваксинационните пунктове продължават да имунизират всички във всички дни от седмицата. Предполага се, че ако има възрастен човек или хронично болен със съответните заболявания, те ще минат с предимство - но само в дните от понеделник до четвъртък. В останалите те губят приоритетността си. 

Това означава, че т. нар. зелени коридори по преценка на съответното лечелно заведение ще продължат да функционират без ограничения.

С вчерашната заповед на д-р Кацаров имаше ясно разграничение като до петък можеха да се ваксинират само хора над 60 г. и пациенти с хронични заболявания. Срещу нея мигновено възропта бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, която обяви, че така изкуствено ще се забави темпът на ваксинацията в България (и досега страната държи последното място в ЕС по поставени дози на 100 души от населението). Според Ангелов с по-големите доставки имало възможност да се слагат по 35-40 хил. дози дневно (в предишни сценарии за май бяха по 50 хил. дози дневно) и така се отлагало постигането на колективния имунитет. 

 
Това доведе до опасения от страна на ваксинационните центрове, но и на личните лекари, че ще има за отлив на желаещи да се ваксинират. Имаше и някои неясноти дали в тези дни могат да се слагат втори дози, какво става с хората, които са си запазили часове за ваксинация през системата и те са за някои от дните между понеделник и четвъртък. 
 
Всъщност и възрастните хора, и хронично болните попадаха (и попадат) в четвърта фаза на ваксинацията, т. е. и към момента се предполага, че би трябвало да бъдат имунизирани приоритетно, нещо, което на практика не се наблюдава.