Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ден, след като новият служебен здравен министър Стойчо Кацаров издаде заповед за нови правила при осъществуването на ваксинацията срещу COVID-19, тя претърпя съществена промяна. 

В новия вариант е добавена само думата "приоритетно". 

"От понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и временните имунизационни пунктове ваксинират приоритетно лицата на възраст над 60 години и лицата с хронични заболявания, като исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания, онкологични заболявания или други заболявания по преценка на лекаря. Петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи лица", гласи текстът на заповедта от 18 май.

Така и личните лекари, и ваксинационните пунктове продължават да имунизират всички във всички дни от седмицата. Предполага се, че ако има възрастен човек или хронично болен със съответните заболявания, те ще минат с предимство - но само в дните от понеделник до четвъртък. В останалите те губят приоритетността си. 

Това означава, че т. нар. зелени коридори по преценка на съответното лечелно заведение ще продължат да функционират без ограничения.

С вчерашната заповед на д-р Кацаров имаше ясно разграничение като до петък можеха да се ваксинират само хора над 60 г. и пациенти с хронични заболявания. Срещу нея мигновено възропта бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, която обяви, че така изкуствено ще се забави темпът на ваксинацията в България (и досега страната държи последното място в ЕС по поставени дози на 100 души от населението). Според Ангелов с по-големите доставки имало възможност да се слагат по 35-40 хил. дози дневно (в предишни сценарии за май бяха по 50 хил. дози дневно) и така се отлагало постигането на колективния имунитет. 

 
Това доведе до опасения от страна на ваксинационните центрове, но и на личните лекари, че ще има за отлив на желаещи да се ваксинират. Имаше и някои неясноти дали в тези дни могат да се слагат втори дози, какво става с хората, които са си запазили часове за ваксинация през системата и те са за някои от дните между понеделник и четвъртък. 
 
Всъщност и възрастните хора, и хронично болните попадаха (и попадат) в четвърта фаза на ваксинацията, т. е. и към момента се предполага, че би трябвало да бъдат имунизирани приоритетно, нещо, което на практика не се наблюдава.
Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.