Защо изкуствено отлагаме постигането на колективен имунитет?

Така реагира бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов на новата ваксинационна линия, която дава приоритет на уязмите от коронавируса групи и разделя дните, в които те ще се ваксинират и дните за т. нар. зелени коридори.

Минути, след като служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров приключи първия си брифинг, Ангелов се включи, за "да опровергава неистини".

Той отбеляза, че било добре, че правителството и одобрило присъединяването на страната към поръчката на ЕС за ваксини от "Пфайзер"/"Бионтех" за 2022/23 г., но това било "изключително висока сума - над половин миилард лева, което означава, че пари в бюджета има и той не трябва да бъде актуализиран".

След което мина на кратка персонална оценка на приемника си в министерството като повтори колко било добре, че демагогията отстъпва на здравия разум.

"Този екип припознава всички наши политики досега и ги продължава. Разбира се, демагогията отстъпва пред здравия разум. И д-р Кацаров, който се съмняваше в качествата на ваксините, стана лекар, който носи отговорност за действията си, най-вече за здравето на българските граждани. Виждаме, че демагогията, която беше по площадите, отстъпва на здравия разум", каза Ангелов и пожела това да се случи и в други министерства.

Кацаров обаче бил казал няколко неистини.

Първата - за предпазните средства и дезинфектантите за парламентарния вот, които на места били получени в деня след изборите. По думите на бившия здравен министър "на 16,17,18 март всички изборни администрации по график получиха дезинфектанти и предпазни средства".

Втората неистина била за ваксинационния план. Той стартирал с лекарите и другите медици, "такива са ваксинационните планове на много развити страни, нещо, което той не каза". "Това ясно показва че България не е единствената в тази посока", добави Ангелов.

Според него не било вярно най-вече, че от ваксинираните досега с поне една доза над 1 млн. души в страната възрастните и хронично болните били само 20 на сто (твърдението на д-р Кацаров- бер. ред).

Ангелов изчисли, че хората над 60 г. били над половин милион или около половината от получилите поне една доза. 

"Това, което ме притеснява е, че заповедта сериозно ще компрометира темпото, което беше постигнато във ваксинацията и ще отдалечи колективния имунитет, към който той (Кацаров-бел. ред.) даде заявка, че се стреми. От действията му виждаме нещо съвсем различно", каза бившият здравен министър.

Той се притеснявал от факта, че от понеделник до четвъртък няма да има зелени коридори, "при условие, че имаме ваксини, които стоят на склад".

"Кое налага изкуственото задържане на темпа на ваксинацията", добави Ангелов. Според изчисленията на математика на НОЩ проф. Николай Витанов при сегашното темпо от 35-40 хил. души на ден. след 63 дни щяло да се стигне до колективен имунитет.

"Защо го отлагаме? Не одобрявам спирането на зелените коридори (въпреки че Кацаров обясни, че не се спират, а се ограничават до три дни през седмицата - бел. ред)", каза той.

След което отново повтори, че "зелените коридори" могат да продължат, а възрастните хора да могат бъдат ваксинирани.

Отбеляза, че мобилните екипи са били създадени "от нас, не сега".

За нуждата от НОЩ той каза: "Когато бях министър, щабът работеше, събирахме се всяка седмица, вие разбирахте всичко, което се случваше в страната".

Припомняме, че разформироването на НОЩ се случи, когато Бойко Борисов беше премиер в оставка и съответно Ангелов беше министър в оставка.