Въпреки бомбастичните реклами и обещания на телекомите по света, за момента няма истински "бум" в употребата на 5G мрежите по света.

Това сочи анкета, дело на Ericsson ConsumerLab сред 30 730 души от 15 държави по света, на възраст между 15 и 69 години.

Забележително е, че част от анкетираните държави все още нямат работещи 5G мрежи - но анкетьорите са се опитвали да проучат намеренията на потребителите. Причината е ясна - на практика постоянно се увеличава броят на държавите, които включват свои тестове или пълноразмерна 5G мрежа.

Потенциално 300 млн. души могат да минат към 5G през тази година.

Някои имат 5G план и 4G смартфон, други имат 5G смартфон, но не и мрежа

С цел бързото навлизане на новия мрежови стандарт, мнозинството нови смартфони - във всички ценови класове - идват с 5G чип.

От друга страна, много потребители все още ползват смартфони от преди 2, 3 и повече години без 5G.

Това води до следните данни:

Показателно е, че сред пазарите, в които няма 5G мрежа, 21% от смартфоните все пак са готови за нея. При тези, в които е изградена 5G мрежа, средно 4% от хората имат 5G план и плащат за него, но устройството им реално не поддържа пето поколение връзка.

Същинските 5G потребители са малко - средно 4%, но в някои държави като САЩ и Южна Корея бързо растат в посока една пета от пазара. 

Китай изпъква още повече - 33% от потребителите са въоръжени с 5G смартфон, но не и с план.

Макар 5G употребата в бизнеса и публичната дейност да расте, реалната разлика за обикновения потребител между 4G и 5G мрежите в ежедневна употреба не е забележителна. Средният потребител гледа видеа, чати, пуска снимки и видеа в социалната мрежа - нещо, за което 4G скоростите са напълно достатъчни. 

Добрата новина за телекомите е, че макар да са малко, 5G потребителите са доста по-доволни от 4G потребителите от връзката и плана си, сочи анкетата.