Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Общинският съвет в Мездра стана вторият в страната, който забрани на територията си 5G мрежата. Срокът е 1 година. Решението е взето от местния парламент на последното за 2020 г. заседание, пише местната медия Bulnews.

То гласи:

"Налага се мораториум от 1 година за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронни съобщителни (клетъчни) мрежи от 5-о поколение/ 5G (Fifth Generation technology) и на съоръжения към тях".

Видно от протокола на заседанието, "за" са гласували 11 съветници, 1 е бил "против", а шестима са се въздържали.

Клуб Z установи, че въпросното заседание е проведено на 22 декември, а след информацията, че се запрещава новата технология следва изреченито:

"В края на сесията Община Мездра изненада приятно общинските съветници с коледни подаръци по повод предстоящите коледно-новогодишни празници."

Мездра е община с около 20 000 жители в най-бързо западащия и най-беден район в цеия ЕС - Северозападна България.  

Както Клуб Z писа, в началото на октомври Балчик стана първата община, която наложи мораториум върху ползването на технологията. Той също е за една година. Там инициатор бяха 183 граждани, които написали петиция срещу новото поколение телекомуникации.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.