Бившата изпълнителна директорка на Националната агенция по приходите (НАП) отрече днес да е била политическо назначение и отхвърли отговорността за изтичането на личните данни на милиони българи от електронния архив на ведомството ѝ преди две години. 

Служебният министър на финансите Асен Василев обяви онзи ден, че е уволнил Галя Димитрова за системно несправяне със задълженията, като изтъкна  като основен мотив теча на данни, въпреки който през юли 2019 г. Димитрова на прекрати отпуската си.

„Никой не е застрахован от злонамерения умисъл на престъпни хора - каза днес тя пред бТВ за хакерската атака. - Доказват го пробивите на ФБР, Фейсбук и големите банки".

Димитрова добави, че би поела отговорност за пробива, "ако бях IT специалист с достатъчни познания да контролирам този бизнес". Макар и в отпуска по това време, тя е била в непрекъснат контакт с колегите си в агенцията и отсъствието по никакъв начин не е попречило на действията ѝ, каза Димитрова.

На мястото ѝ правителството назначи Румен Спецов, който с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност.

Димитрова оглави данъчната администрация през 2017 г. при третия кабинет на Бойко Борисов. Тя зае поста, когато предшественикът ѝ Георги Костов стана шеф на митниците.

„Анонсът на служебното правителство беше, че ще разчитат на експерти. Но не мисля, че с мене се случи точно това, тъй като аз съм професионалист с опит от 27 години в данъчното - каза днес Димитрова. -  Никак не може да се каже, че съм политическо назначение, затова беше голяма изненадата ми от решението да бъда освободена".

Димитрова оправда увеличението на заплатата ѝ с 10 на сто, което беше предизвикало отрицателен обществен отзвук, като посочи, че такова увеличение е получила цялата администрация. Тя каза и че в НАП заслужено са получили бонуси, тъй миналата година са събрали със 125 милиона лева повече приходи от предходната и тъй като възнагражденията в агенцията се формират от два елемента - основна заплата и допълнително заплащане. Димитрова отказа да разкрие размера на своя бонус.