В следващите дни ще виждаме все по често по медиите висши държавни служители, които до скоро никой не знаеше нито как се казват, нито какво работят. Те стоят на важни ръководни постове в дълбоката администрация, отговарят за огромни публични средства, държат сериозни властови лостове и много често са назначавани без конкурс… Те са като котките – имат по няколко живота и изглеждат недосегаеми, независимо от скандалите, в които са се оплели. И често пъти българският гражданин се чуди защо премиерът би се лишил от един министър, но не закача този или онзи едър чиновник, демонстриращ отблъскваща арогантност в опита си да прикрие злопупотребите, немарливостта или некадърността на своите професионални умения.  

Министрите в служебния кабинет на Румен Радев вече започнаха да правят промени в ключови министерства и държавни структури – МВР, митниците, Националната агенция по приходите, Агенцията по инвестициите. И това е само началото. Защото ще има и смени на областни управители и регионални полицейски шефове, които пряко отговарят за организацията на изборния процес. Ако има съмнения за купуване на гласове и организиран вот, усилията на служебното правителство ще стигнат и до там. Но има ли реваншизъм в тези действия на новата служебна власт? Трябва ли министрите на Стефан Янев да се занимават с кадрова политика? 

Неизбежно е

Президентът Румен Радев заръча на служебния кабинет не само да гарантира нормалното функциониране, честни избори и „война на купения вот“. Но и „да разкрие истинската картина за състоянието на държавата – доколкото е възможно за два месеца“. Няма как това „разкриване“ да мине без размествания във висшия ешалон на администрацията. Защото трябва да кажем честно, че върховете й са силно политизирани. А и някои се оказаха по-ценни дори от министрите в последния кабинет на Бойко Борисов. 

Типичен пример за това е вече уволнената шефка на НАП Галя Димитрова, която си бе взела отпуск по време на грандиозното изтичане на лични данни в поверената й институция. „Беше тежко, но много добре обмислено решение“, каза тогава Димитрова и предизвика граждански истеричен смях от безпомощност. Комисията за защита на личните данни глоби агенцията с 5,1 млн. лв., които, разбира се, бяха платени от българските данъкоплатци. Само преди ден НАП бе осъдена за пореден път да плати обезщетение на гражданин заради теча. Димитрова отказа да поеме отговорност и дори успя да се задържи на поста по-дълго и от бившия финансов министър Владислав Горанов. 

Нека не забравяме и как данъчната агенция бе използвана за бухалка срещу критици на властта. Случайна ли бе проверката на данъчни агенти в офисите на „Хиполенд“ след като собственикът на веригата „благодари“ на полицията, която обгази сина му по време на антиправителствените протести на 2 септември. И това е само един пример.

А вие как се казвахте?

Да не звучи злорадо, но добре че смениха и шефката на Българската агенция за инвестициите, за да научи българският данъкоплатец нейното име. Не че тя не успя да се похвали как за пет месеца време под нейно ръководство от агенцията били привлекли над 1,1 милиарда лева инвестиции. И на фона на това самохвалство същите тези граждани се чудят защо още „Фолксваген“ няма завод у нас. Защо компании като „Форд“, „Тесла“, „Амазон“, „Майкрософт“ и други подобни гиганти все ни заобикалят, като че сме краставото куче на Балканите. И защо според данните на Българската народна банка най-големият чуждестранен инвеститор в България са родните емигранти, които пращат спечеленото в чужбина на своите роднини тук. Толкова за г-жа Десислава Трифонова, за чието назначение в БАИ никой не разбра, но всички научиха как са я уволнили.  

И за да е завършена тази пиеса по големановски, след като обиколи медиите Трифонова се завръща мигновено в Държавен фонд "Земеделие". На нея там й се пазел щат отпреди три години. Все била командирована по различни ведомства и автоматично по Закона за държавния служител ще бъде възстановена във фонда.  

През последните години на важни административни постове бяха назначени некомпетентни и послушни на политическата власт кадри. Тяхното целенасочено инсталиране като начин за овладяване на процеси в икономиката и преразпределянето на публични средства, техните решения и действия, които би трябвало да са в интерес на гражданите, започват да гърмят на всякакви нива. Типичен пример е работата на Комисията за защита на конкуренцията, чието решение за продажбата на ЧЕЗ ще влезе в учебниците по регулация на пазара. На 13 май съдът отмени наложената от КЗК странно мотивирана забрана на компанията "Инерком", собственост на Гинка Върбакова, да закупи активите на ЧЕЗ-България. И е много вероятно това да окаже влияние на сделката на енергийната компания с „Еврохолд“.

Овладяване на държавата или деинсталиране на калинки?  

Очаквано е от ГЕРБ да реагират остро на тези кадрови промени, които се извършват от служебния кабинет. Бившият финансов министър Кирил Ананиев ги нарече „политически уволнения“. Тома Биков обяви, че рокадите се вършат заради „онази част от олигархията, която живее извън страната, да върне позициите си в администрацията и управлението на държавата“. А Томислав Дончев обобщи, че ставало въпрос за вероятно „овладяване на държавата“.

Нагледахме се на случайни хора без никаква професионална биография и доказан опит да бъдат снасяни на важни ръководни постове в управлението на държавата. Думата „калинка“ се превърна в нарицателно за тези неподражаеми образи на функционалната неграмотност на политическата власт. Но и прочистването на системата има нужда от възпитан баланс. И служебното правителство не бива да забравя, че има задачи да осигури мирния преход в изпълнителната власт, формирана от действащ парламент. И ако ще прави неотложни промени, то те да бъдат в духа: да се намерят доказани професионалисти, които ще свършат работа, а не да се търси работа на други политически калинки.