Израелската армия потвърди рано тази сутрин, че не е навлязла в ивицата Газа, както беше обявила по-рано тази нощ, като се позова на "вътрешен комуникационен проблем", предаде Франс прес, информира БТА.

Малко след полунощ армията изпрати съобщение до медиите, за да ги информира, че войски са "вътре" в ивицата Газа, както беше потвърдил говорителят ѝ за АФП.

Два часа по-късно обаче армията публикува "уточнение", за да каже, че в Газа "няма войници".

Потърсен от АФП, армейският говорител обясни ситуацията с "вътрешен комуникационен проблем".

Телевизия "Скай нюз Арабия" също съобщи, че сухопътните сили на израелската армия още не са навлезли в сектора Газа, след като по-рано пресслужбата на Армията за отбрана на Израел съобщи, че въздушни и сухопътни подразделения "атакуват" Газа. Появи се и информация, че войски са навлезли в крайбрежния анклав.

Говорителят на Армията за отбрана на Израел Авихай Едри каза по телевизия "Скай нюз Арабия", че опровергава информацията на няколко медии за сухопътно навлизане в сектора.

Въоръженото крило на контролиращото сектора Газа движение "Хамас" "Бригади Изедин ал Касам" обяви, че е изстреляло още 50 ракети срещу израелския град Ашкелон, съобщи днес палестинската радиостанция "Дуня ал Ватан", предаде ТАСС.

От "Хамас" уточниха, че ракетите са били изстреляни в 02 ч. тази сутрин в отговор на "смъртта на мирни жители и бойци на движението, както и на разрушаването на инфраструктура в сектора (Газа)" в резултат на израелски обстрел.

Освен това за удари срещу израелските градове Беер Шева, Ашкелон и Сдерот информира и групировката "Сарая Ал Кудс" ("Роти на Ерусалим") - въоръжено крило на палестинския "Ислямски джихад".

"Бригади Насер Салах ед Дин" - въоръжено крило на групировката "Комитети за народна съпротива" обяви, че е нанесло два удара със системи за залпов огън срещу град Нетивот в Южен Израел.
Министерството на здравеопазването в крайбрежния анклав по-рано оповести, че жертви на израелските удари от понеделник насам са станали 109 палестинци, сред които 28 непълнолетни и 15 жени. Ранените са повече от 620.

При ударите на палестински екстремисти по израелски градове са загинали най-малко шестима израелци.
Израелската телевизия съобщи за масирани атаки по въздух, с артилерия и танкови сили и посочи, че те са най-големите срещу ивицата Газа от началото на ескалацията в понеделник, предаде ДПА.

Наблюдателни подразделения на израелската армия са нанесли удари по два палестински отряда, въоръжени с противотанкови ракети. За последното денонощие са били атакувани 7 противотанкови отряди.

Армейски изтребители са ударили през последните два дни и киберподразделението на движението "Хамас" в град в сектора Газа, което е било установено при съвместна операция на разузнавателното управление и управлението по киберзащита, съобщи армейската пресслужба.

Армията призова израелците, живеещи в пограничните градове на разстояние до 4 километра от Газа, да се укрият до второ нареждане.

Посредничеството - провал

Делегацията на египетски посредници, която осъществи контакти с палестинцитте и израелците, за да се опита да спомогне за примирие, напусна Тел Авив, след като не успя да убеди израелското ръководство да прекрати огъня, съобщи днес осведомен източник в Кайро, предаде ТАСС.

По-рано се появи информация, че египетските емисари, представители на Управлението за общо разузнаване АРЕ, вчера са пристигнали в Тел Авив. Преди това те са се срещнали с палестински групировки в Газа.

Посредниците първоначално предлагали временно прекратяване на огъня като първи етап за постигане на постоянно примирие. Но засега както изглежда няма перспективи за тази инициатива, е казал източникът.

Палестинската съпротива настоява за спиране на агресивните действия на Израел в Източен Ерусалим. А Израел изобщо отказва да отговаря на призиви и инициативи за примирие, съобщи египетският източник.