Ако не се спре с изстрелването на ракети от Газа, примирие няма да е възможно. Това обяви пред bTV бившият външен министър и бивш специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток Николай Младенов. Според него конлфиктът между Израел и Палестина все още е в етап на ескалация. 

"Надявам се горещо, че в рамките на 2-3 дни ще има осъзнаване между двете страни, че трябва да се отворят канали за комуникация. Първо трябва да спрат ракетите от Газа. Много по-сложно ще бъде заради продължаващото насилие в Йерусалим", сподели дипломатът.

Младенов отчете, че много фактори са въздействали за разпалването на военните страсти между израелци и палестинци. На първо място той маркира принудителното изселване на палестинци от квартал "Шейх Джера" в Източен Йерусалим и заселването там на израелски граждани. После посочи покачването на напрежението край свещените места в месеца на Рамазана и сблъсъка между радикали и полицаи край джамията "Ал Акса".

Това довело до решението на "Хамас" да изстреля ракети и светкавичната реакция на Израел.

"В цялата тази каша президентът Абас отново отложи палестинските избори, които са важни, за да се намери решение за разделението между Западния бряг и Газа, добави Младенов. - Много грешки бяха допуснати и от двете страни".

Той заяви, че поне в три случая е имало нарастване на напрежението в Газа, докато е бил специален координатор на ООН в региона.

"През 2018 и 2019 г. имахме поне 3 случая, в които имаше ескалация на напрежението, но в последния момент и двете страни успяваха да овладеят себе си. Тогава ситуацията бе по-различна, тогава се занимавахме основно с Газа. Сега има уравнение с няколко неизвестни - от една страна Газа, от друга Йерусалим и вътрешнопалестински конфликт, сподели Младенов. - Трудно се преговаря с радикални групировки, особено в ситуация, в която има групировка, която над 10 години контролира територия. Има добре изградена военна групировка, а носи и отговорност за живота на 2 милиона души".

Дипломатът отчете като фактор и тежкия живот на палестинците - затворените граници с Израел и Египет, управлението на "Хамас", фактът, че през последните 10 години на територията на Газа е имало 4 конфликта:

"Всички се занимават с това да управляват конфликта, вместо да го разрешат. Има хора, които са родени години след Осло (когато са сключени договорите за примирие от 1994 г.), те искат съвсем други неща. В Йерусалим има "Тик-ток" революция - заснема се насилието и се публикува в социалните мрежи. Ако няма смислен мирен процес, в който лидерите да покажат как да бъде постигнат мир, населението ще бъде обект на радикализация".

Той разказа и за най-тежкия разговор, в който е участвал като специален пратеник на ООН.

"През 2019 г. трябваше да предупредим едната страна, че ако не се спре ескалацията до 22 часа, ще последва военна ескалация, която ще бъде разрушителна".

Дипломатът обясни, че целта на подобен разговор е да предаде сигурността за последиците. Той подчерта, че ако Израел нахлуе в Газа с военни сили, "ще има такива разрушения и жертви, че това ще бъде неуправляема територия години наред".

"С много усърдие и план успяхме да излезем от ситуацията - открихме начин как и двете страни да намерят своята "победа" без да признаят поражение. И да си дадат сметка за разрушителните последствия".

Младенов посочи Египет за държава, която е способна да успокои военните страсти. Но изрази съмнение доколко Израел и Палестина се стремят да постигнат примирие точно сега.

"В момента няма пространство за медиация, където и двете страни да решат, че е време да постигнат споразумение. Още сме в етап на ескалация."

Дипломатът коментира и актуалната политическа обстановка в България, като категорично отхвърли спекулациите, че ще се връща в родната политика. Младенов добави, че редовно води разговори с български политици, които се интересуват от ситуацията в Близкия изток.

Той изрази съжаление, че 45-ото Народно събрание не е направило всичко възможно, за да сформира правителство и даде за пример Израел, където през последните 2 години се проведоха 4 парламентарни избора по същата причина.

За задачи на служебното правителство той посочи организирането на следващите избори, приемствеността във външната  политика и отбраната, да не се изостава с Европейския план за възстановяване и подготовката за еврозоната.

"Но на първо място трябва да се приемат сериозни противоепидемиологични мерки".

Младенов подчерта, че не бива да има разлика в достъпа до гласуване в България и в чужбина - да се осигурят достатъчно секции. Добави, че не бива да се спекулира с това вотът извън пределите на страната ни в интерес на коя партия е.