След телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "Израел има правото да се защитава", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изказването на Байдън идва на фона на ескалацията на насилието и взаимния обстрел между израелските сили и палестинската групировка "Хамас", която контролира ивицата Газа. Досега конфликтът е отнел живота на десетки хора.

Американският президент каза, че очаква и се надява, че "това ще приключи по-скоро рано, отколкото късно". "Израел има правото да се защитава", когато хиляди ракети са изстрелвани към негова територия.

В изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс, се казва, че Байдън е осъдил ракетните атаки на "Хамас" и други терористични групи срещу Израел, включително срещу Йерусалим и Тел Авив.

Пред Нетаняху той е насърчил намирането на път към възстановяване на устойчивото спокойствие. 

Американският президент е изразил убеденост, че Йерусалим като град с такова значение за вярващите по цял свят трябва да бъде пространство на мира.

Байдън е казал, че неговият екип по националната сигурност е в редовен контакт с колегите си от Израел, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в опит да бъде намерено решение на конфликта.

В съобщението на Белия дом се казва още, че Байдън и Нетаняху са се договорили да поддържат личен контакт в следващите дни, както и консултации между своите екипи.

Насилието избухна миналия петък край джамията Ал Акса в Йерусалим заради недоволството от потенциалното изселване на палестинци от земя, за която претендират израелски заселници.

"Хамас" продължава атаката

Междувременно палестинска групировка "Хамас" изстреля нови ракети към Тел Авив и Йерусалим рано сутринта в четвъртък, съобщи Ройтерс. Засега няма информации за жертви от новите нападения.

Сирените за въздушна тревога прозвучаха чак в град Нахалал, на 100 километра от Газа, и накараха хиляди израелци да търсят сигурност в убежищата.

Според палестински източник усилията за постигане на примирие от Египет, Катар и ООН засега не са дали резултат. Американският държавен секретар Антъни Блинкън е телефонирал на палестинския президент Махмуд Абас и го е уверил, че Вашингтон "полага усилия с всички замесени страни за постигане на спокойствие".
Поне две американски авиокомпании прекратиха полетите си до Тел Авив в сряда и четвъртък. В четвъртък ракетният обстрел срещу Тел Авив принуди Израел да пренасочи полет на Ел Ал от Брюксел към летище в южната част на страната.