Палестински екстремисти са изстреляли над 1600 ракети по Израел от ивицата Газа от началото на новия изблик на насилие в региона по-рано тази седмица, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Неин говорител отбеляза, че около 400 от ракетите са паднали в самия анклав. Израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол" продължава да прехваща около 90 на сто от останалите, добави той.

Убитите в Израел от началото на обстрела в понеделник са седем - шестима цивилни и един военен.

Израелската армия е нанесла удари по около 600 цели в ивицата Газа, включително складове и обекти за производство на ракети. Поразен е и използван за укриване на бойци тунел, прокопан под училище в населен район, уточни говорителят. Той не даде конкретни отговори с какъв арсенал разполагат палестинските екстремисти, като се ограничи да каже, че те все още имат достатъчни запаси.

Ислямисткото движение Хамас съобщи днес за още 16 убити при израелски въздушни удари в ивицата Газа, с което общият брой на палестинските жертви от началото на бойните действия в понеделник става 83-ма, предаде Франс прес.

Убити са общо 83 души, в това число 17 деца, а 487 човека са ранени, заяви "Хамас" след поредната нощ на израелски въздушни удари по анклава и палестински ракетен обстрел на Израел.

Израел обвинява "Хамас", което де факто управлява ивицата Газа, за всички нападения от палестинския анклав. Както Израел, така и ЕС, определя "Хамас" като терористична организация.

По време на нападенията снощи е имало пряко попадение по град Петах Тиква, в близост до Тел Авив. Петима души са били откарани в болница с леки наранявания, съобщи говорител на полицията.

Израелски изтребители са нанесли през нощта удари по главната банка на "Хамас", военноморски съдове и обекти на контраразузнаването на палестинското двжение.

Десетки хора бяха убити от началото на новия изблик на насилие, който доведе Израел и "Хамас" до ръба на открита война. Повечето жертви са в Газа, отбелязва АП.

Размяната на ракетни и въздушни удари започна след сблъсъци през последните дни около свещено за мюсюлмани и евреи място в Ерусалим, наричано Благородното светилище от мюсюлманите и Храмовия хълм от евреите. Международната общност призова за прекратяване на насилието.

В телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху снощи президентът на САЩ Джо Байдън осъди ракетните удари от страна на "Хамас" и други палестински групировки и изрази подкрепа за правото на Израел "да защитава себе си и гражданите си, като в същото време предпазва мирните граждани". По-късно държавният секретар Антъни Блинкън разговаря с палестинския президент Махмуд Абас и подчерта необходимостта от намаляване на напрежението.

Движението "Хамас" не е част от оглавяваната от Абас Организация за освобождение на Палестина, отбелязва АП.

Всички полети до летището на Тел Авив са отклонени до ново нареждане, съобщиха днес израелските власти, цитирани от АФП.

Вместо това те ще се насочват към летище "Рамон" близо до Ейлат, в най-южната част на Израел.

Засега решението не засяга излитащите полети.

По-късно днес:

  • Руският президент Владимир Путин и генералният секретар ва ООН Антониу Гутериш призоваха днес израелците и палестинците да сложат край на продължаващите кръвопролитни сблъсъци, съобщи Франс прес.
  • Израел настоя днес Съветът за сигурност на ООН и генералният секретар на организацията Антониу Гутериш да осъдят атаките от Газа, предаде АФП. 
  • Египетска делегация по въпросите на сигурността пристигна в Тел Авив. Тя ще опита да посредничи за прекратяване на огъня между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа, , заяви източник, цитиран от ДПА.
  • Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че Великобритания иска да види незабавна деескалация на насилието в Израел след дни на сблъсъци между израелските евреи и арабското малцинство в страната, предаде Ройтерс.
  • Израелският министър на отбраната Бени Ганц разпореди днес да бъдат значително подсилени силите за сигурност в градовете със смесено население, където съжителстват евреи и араби, с цел овладяване на насилието, избухнало през последните няколко дни, предаде Франс прес.
  • Хамас каза, че е изстреляло ракета с тегло 250 килограма по посока на второто по големина летище на Израел и призова въздушните превози да преустановят временно всички полети към еврейската държава, предаде Франс прес. За няколко часа полетите по посока на международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив бяха отклонени към летище "Рамон". Хамас твърди, че именно по него е изстрелял ракета. Израелски представител обаче заяви, че това летище не е било взимано на прицел от палестински ракетен огън и работи както обичайно, предаде Ройтерс.