Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Социалната мрежа Facebook обещава от години да се бори с дезинформацията, разпространявана от потребителите, но сега може би е уцелила мярка с потенциал.

Както е известно, много хора споделят новини и постове с линк към сайт, без да го отворят - прочитайки само заглавието. В близко бъдеще, когато споделите нещо, без да го отворите, Facebook ще ви предупреди да проверите какво шервате.

„Предстои да споделите тази статия, без да сте я отворили. Споделянето на статии без прочитането им може да означава пропускане на ключови факти“, ще гласи съобщението.

Целта е няколкото допълнителни секунди да разколебават хората, които не са сигурни - а още по-вероятно просто да ги изнервят и откажат. 

Разбира се, тази хипотеза не отчита множеството хора онлайн, които са убедени в конспиративните теории и фалшиви новини, които разпространяват.

Много е вероятно обаче мярката да изнерви и хората, които са чели статиите (или пък са ги писали), но Facebook не е отчел това, тъй като статията не е била отворена от самия сайт или приложение.

Twitter опита подобно нещо миналата година и резултатите сочат някаква ефективност и спад на процента хора, които споделят, без да четат. Но с времето процент от потребителите са започнали да игнорират съобщението по-успешно.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.