Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хиляди българи през последните години с изтрити коментари и блокирани профили във Faceboo си задават въпроса - кой решава това? Това пита и журналистът и анализатор Константин Мишев, един от цензурираните в най-голямата социална мрежа в света.

Без обяснения, с опция за обжалване, която често дава автоматичен отговор, стотици и хиляди постове на потребители в платформата на Зукърбърг биват изтрити всеки ден. А често профилите им са блокирани за ден или за месец.

Опцията за докладване пък се превърна в оръжие - организирани групи от хора бомбардират даден пост с доклади, докато алгоритмите на Facebook не се предадат и не изтрият и най-баналното и невинно съобщение.

Самият Мишев е блокиран, според него, за борбата си с националсоциалистическата пропаганда на Третия Райх и подобната пропаганда на СССР и дълго време не може да публикува. Офис на Facebook в България има, но никой не знае къде е той и как може да се свърже с него и да поиска обяснение.

Офисът в България не отговаря за България

Откритият преди 2 години офис със 150 служители, управляван от аутсорсинг компанията TELUS International, бе част от разширението на Facebook в Източна Европа. Но работниците в него като цяло не отговарят за българското съдържание.

Вместо това те са обучени да модерират постове на руски, турски и казакхски. Пред "Капитал" през 2019 г. от компанията коментираха, че те могат и да помагат на колегите си с български постове, но по-скоро по изключение.

Модераторите, които отговарят за българското Facebook пространство, всъщност работят в офисите в Дъблин, Ирландия - там, където се намира и централата на Facebook в Европа, и Есен, Германия.

Това е обичайна политика на Зукърбърг - да разполага модераторите в държава, различна от тази, която модерират. 

Друга обичайна политика е самоличността на модераторите да не се разкрива. Причината - те могат да бъдат заплашвани или дори нападнати от недоволни потребители. В подкрепа на това от социалната мрежа са давали за пример дори смъртни заплахи към модераторите, нещо обичайно в Интернет. През 2017 г. техническа грешка доведе до изпускането на лични данни на 1000 модератори на социалната мрежа до потребители, подозирани в тероризъм. Особено притеснителен бе фактът, че изтекоха данните на 40 души в антитерористичния отдел на компанията в Дъблин.

Наскоро Facebook обяви и специално избрани журналисти - по един за Унгария и България - които да проверяват съдържанието на политиците у нас, особено преди избори. Верни на практиката си, те не разкриха кои са тези журналисти. Дори не знаем дали българският отговорник живее в страната.

Важно е да се отбележи, че Facebook е частна платформа на частна компания - Зукърбърг и хората му не са длъжни да дават обяснения защо трият един или друг пост. Въпреки множеството призиви за бойкот на социалната мрежа през последното десетилетие, и опитите на ЕК и американския Конгрес да разработят регулации за онлайн платформите, засега те работят по своите си правила - и дори не са длъжни да разкриват в детайли какви са те. Макар че ползващите Фейсбук, освен стока, са и потребители, и би трябвало да имат права. А и Фейсбук е публична компания и има известни правила, които трябва да спазва като публична, компания, която се търгува на фондовата борса.

През миналата 2020 г. дори модераторите на Зукърбърг скочиха срещу него - заради решението му да не модерира Тръмп за фалшивите му твърдения в платформата по време на президентската кампания в САЩ. Модераторите също така са се оплаквали в миналото за тежкия стрес, на който са подложени, тъй като трябва да преглеждат понякога ужасяващо съдържание - видеа и снимки на убийства, жестоки наранявания, побои и изнасилвания.

Коментари

Съдържанието на български се модерира от фирма-подизпълнител

Facebook няма собствени служители, които да модерират съдържанието в социалната мрежа. Тази дейност е отдадена на фирми-подизпълнители из целия свят. И там е проблема. Съдържанието на български език (и още няколко източно-европейски езика) се модерира от фирмата CCC Essen Digital GmbH, която се намира в германския град Есен. Би трябвало нейната дейност да е конфиденциална (няма надписи, нито табелки на сградата), но на всички в Есен им а ясно какво работи компанията. Проблемът е, че се наемат кадри без абсолютно никакви квалификации или изисквания, и реално всеки може да започне работа там, като единственото изискване е да владее езика на който ще работи и да премине през двуседмичен курс-обучение за основните правила на Facebook. И след това те слагат пред компютъра в един огромен кол-център, и ти дават карт-бланш да си играеш на "Господ" във Facebook. Стандартите на работа са много ниски, няма почти никакъв контрол върху работата на модераторите и затова те могат да трият и да блокират коментари и профили (или да не правят това) изцяло по свое собствено усмотрение. Текучеството на кадри в компанията е много високо, и затова професионалните стандарти на работа там са много ниски. За съжаление обаче, самата компания Facebook още не може да разбере, че дейността на такива цървули (като българските модератори в Есен, например) може да има много силно влияние върху общественото мнение и нагласи.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.