Хиляди българи през последните години с изтрити коментари и блокирани профили във Faceboo си задават въпроса - кой решава това? Това пита и журналистът и анализатор Константин Мишев, един от цензурираните в най-голямата социална мрежа в света.

Без обяснения, с опция за обжалване, която често дава автоматичен отговор, стотици и хиляди постове на потребители в платформата на Зукърбърг биват изтрити всеки ден. А често профилите им са блокирани за ден или за месец.

Опцията за докладване пък се превърна в оръжие - организирани групи от хора бомбардират даден пост с доклади, докато алгоритмите на Facebook не се предадат и не изтрият и най-баналното и невинно съобщение.

Самият Мишев е блокиран, според него, за борбата си с националсоциалистическата пропаганда на Третия Райх и подобната пропаганда на СССР и дълго време не може да публикува. Офис на Facebook в България има, но никой не знае къде е той и как може да се свърже с него и да поиска обяснение.

Офисът в България не отговаря за България

Откритият преди 2 години офис със 150 служители, управляван от аутсорсинг компанията TELUS International, бе част от разширението на Facebook в Източна Европа. Но работниците в него като цяло не отговарят за българското съдържание.

Вместо това те са обучени да модерират постове на руски, турски и казакхски. Пред "Капитал" през 2019 г. от компанията коментираха, че те могат и да помагат на колегите си с български постове, но по-скоро по изключение.

Модераторите, които отговарят за българското Facebook пространство, всъщност работят в офисите в Дъблин, Ирландия - там, където се намира и централата на Facebook в Европа, и Есен, Германия.

Това е обичайна политика на Зукърбърг - да разполага модераторите в държава, различна от тази, която модерират. 

Друга обичайна политика е самоличността на модераторите да не се разкрива. Причината - те могат да бъдат заплашвани или дори нападнати от недоволни потребители. В подкрепа на това от социалната мрежа са давали за пример дори смъртни заплахи към модераторите, нещо обичайно в Интернет. През 2017 г. техническа грешка доведе до изпускането на лични данни на 1000 модератори на социалната мрежа до потребители, подозирани в тероризъм. Особено притеснителен бе фактът, че изтекоха данните на 40 души в антитерористичния отдел на компанията в Дъблин.

Наскоро Facebook обяви и специално избрани журналисти - по един за Унгария и България - които да проверяват съдържанието на политиците у нас, особено преди избори. Верни на практиката си, те не разкриха кои са тези журналисти. Дори не знаем дали българският отговорник живее в страната.

Важно е да се отбележи, че Facebook е частна платформа на частна компания - Зукърбърг и хората му не са длъжни да дават обяснения защо трият един или друг пост. Въпреки множеството призиви за бойкот на социалната мрежа през последното десетилетие, и опитите на ЕК и американския Конгрес да разработят регулации за онлайн платформите, засега те работят по своите си правила - и дори не са длъжни да разкриват в детайли какви са те. Макар че ползващите Фейсбук, освен стока, са и потребители, и би трябвало да имат права. А и Фейсбук е публична компания и има известни правила, които трябва да спазва като публична, компания, която се търгува на фондовата борса.

През миналата 2020 г. дори модераторите на Зукърбърг скочиха срещу него - заради решението му да не модерира Тръмп за фалшивите му твърдения в платформата по време на президентската кампания в САЩ. Модераторите също така са се оплаквали в миналото за тежкия стрес, на който са подложени, тъй като трябва да преглеждат понякога ужасяващо съдържание - видеа и снимки на убийства, жестоки наранявания, побои и изнасилвания.